Lördag
24 Feb 2 matcher
Lördag
02 Mar 1 match
Söndag
03 Mar 1 match
Onsdag
06 Mar 1 match
Fredag
08 Mar 1 match
Lördag
09 Mar 1 match
Söndag
10 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Söndag
17 Mar 1 match
Torsdag
21 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 1 match
Idag 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match
Tisdag
02 Apr 1 match
Fredag
05 Apr 1 match
Söndag
07 Apr 1 match

Kvartsfinalkollen: IBF Falun - Endre IF

24 mars 2022 13:26

Seriespelet är nu avklarat och det har varit en händelserik säsong för Faluns del. Inför säsongen satsade man stort med flera tunga nyförvärv, men valde ganska tidigt att byta tränare och gav Eric Björk chansen. Björk-effekten visade sig direkt i debuten mot Endre i en match som man vann med 7-6 och efter det har det rullat på. Nu ställs man mot just Endre i kvartsfinalserien som inleds imorgon.


Endre har sedan sin uppflyttning till högstaligan 2004–2005 spelat 17 raka slutspel, men man har bara tagit sig vidare till semifinal fyra gånger. Förra säsongen avgjordes Endres semifinalserie mot Pixbo i den sista matchen, som slutade med en uddamålsförlust. Det är alltså ett lag med stor slutspelsrutin som nu möter ett IBF Falun där truppen på många håll är oerfaren när det kommer till denna typ av matcher.

Värt att nämna är att IBF Falun gick vinnande från båda mötena i årets seriespel och att denna kvartsfinalserie kanske på förhand är den jämnaste. Båda lagen går in i slutspelet med en förlust i ryggen och Endre har tagit 10 av 15 möjliga poäng senaste fem matcherna mot Faluns sju inspelade poäng. Båda lagen har otroliga spetsspelare som trivs bra i powerplay, en faktor som kan bli avgörande i denna kvartsfinalserie. Här är det fördel för IBF Falun som gör mål i 59% av sina powerplay och hållet tätt i 55% av sina boxplay jämfört med Endres 43% effektivitet i powerplay och 44% i boxplay. Båda lagen har dragit på sig i stort sett lika många utvisningar där Endre hållit sig på banan lite mer med 19 utvisningar mot IBF Faluns 21.

Efter sin sjätteplats i tabellen var IBF Falun ett av fyra lag som var valbara inför kvartsfinalen för top-4 lagen och IBF Falun valdes sist. Vanligtvis i livet är det inte positivt att väljas sist, men i ett SM-slutspel betyder det att man är laget utanför top4 som ses som det största hotet. IBF Falun var enda laget under 26 omgångar som slog serievinnande Pixbo, men man lyckades även ta trepoängare från flera topplag under seriespelet. Samtidigt ljuger aldrig en tabell, Endre hamnade högre upp i tabellen och tog fyra poäng mer än Falun och får kanske rankas som favorit i denna jämna matchserie.

Det finns många likheter mellan lagen, båda lagen kommer från mindre städer där innebandyn har stor betydelse, man tog nästan lika många poäng och båda lagen har en tydlig stjärnspelare som leder laget på planen. Kanske är det en match i matchen som avgör det hela, vem av Moa Gustafsson och Ellen Bäckstedt som lyckas bäst?

Inbördes möten senaste 4 matcherna

20.02.22 IBF Falun – Endre 6-3

07.11.21 Endre – IBF Falun 6-7

13.02.21 IBF Falun – Endre 6-9

01.11.20 Endre – IBF Falun 10-4

IBF Falun

Tabellplacering: 6:a

Form: F-V-F-F-V

Målskillnad: 130-142

Poängligaledare: Moa Gustafsson (51)

Måldrottning: Moa Gustafsson (28)

Assistdrottning: Moa Gustafsson (23)

Buse: Lisa Svarfvar (6 minuter)

Nyckelspelare: Moa Gustafsson, Ellen Svensson, Tone Einstulen

Spelare att hålla koll på: Hon anslöt inför säsongen och har med sitt spel varit en anledning till att laget i år tog en slutspelsplats. Moa Gustafsson gör flest mål, spelar fram till flest och leder laget på planen med kaptensbindeln på sin arm. Har rutin från både slutspel och landslag, något som kan bli viktigt för andra spelare i truppen.

Endre

Tabellplacering: 4:a

Form: F-V-F-V-V

Målskillnad: 142-123

Poängligaledare: Ellen Bäckstedt (58)

Måldrottning: Elin Roos (36)

Assistdrottning: Ellen Bäckstedt (34)

Buse: Agnes Wiklund (8 minuter)

Nyckelspelare: Ellen Bäckstedt, Elin Roos, Frida Görtz

Spelare att hålla koll på: Endre har varit väldigt tydliga, Ellen Bäckstedt är spelaren som ska leda Endre i många år framöver om man får som man vill. Ellen är en forward med stort spelsinne som är en av ligans vassaste framspelare. Hon går in i slutspelet med kanonform och har enormt höga förväntningar på sig.