Söndag
17 Mar 1 match
Torsdag
21 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match
Tisdag
02 Apr 1 match
Måndag
08 Apr 1 match
Onsdag
10 Apr 1 match
Fredag
12 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Onsdag
17 Apr 1 match
Idag 1 match
Söndag
21 Apr 1 match

Kvartsfinalkollen: IBF Falun – FC Helsingborg

17 mars 2021 19:20

Seriespelet är nu avslutat och IBF Faluns tredjeplats i tabellen gjorde att man fick välja mellan Dalen och FC Helsingborg som motståndare i kvartsfinalen. Valet föll på FC Helsingborg som med tre raka segrar kunde säkra sin slutspelsplats i sista omgången med sin sjundeplats.


Första matchen spelas imorgon på Guide Arena klockan 18:00 och det är hela slutspelets första match. Vilka är då FC Helsingborg?

FC Helsingborg är ett lag med stor slutspelsrutin då man tagit del av åtta av de senaste tio slutspelen, men väl i slutspelet har man haft stora problem och man har på sina åtta slutspel bara nått semifinal en gång. Sammanlagt har man vunnit åtta och förlorat 28 av sina kvartsfinalmatcher senaste tio åren och man har vid fyra tillfällen åkt ut i kvartsfinalserien utan att vinna en match.

Under denna period har IBF Falun mött FC Helsingborg vid tre tillfällen där Falun vunnit elva matcher och FC Helsingborg tre vilket slutat med att IBF Falun har gått vidare till semifinal vid samtliga tillfällen.

Årets upplaga av FC Helsingborg är namnmässigt ganska framtungt med spelare som Max Wahlgren, Linus Nordgren, Jonathan Nilsson och rookien Linus Malmström som alla haft stabila säsonger poängmässigt där Max Wahlgrens 56 poäng räckte till en sjätteplats i årets poängliga. Hos försvararna är poängskörden mindre och Oliver Johansson är poängbäst med nio poäng på 25 matcher. Dock har man seriens poängstarkaste målvakt i Jonathan Edling som kastat sig till två assist i årets SSL.

Under årets seriespel vann IBF Falun båda mötena mot FC Helsingborg där man enkelt vann med 10-2 hemma på Guide Arena för att sedan vinna med 7-6 efter förlängning när matchen spelades i Helsingborg. Historiskt sett ska IBF Falun gå vinnande ur denna matchserie utan några större problem men det krävs fortfarande fyra vinster för att säkra sin plats i semifinalerna och inget av lagen har råd att bara ställa ut skorna på banan. En faktor som kan avgöra många matcher i kvartsfinalserien är utvisningar, IBF Falun har ligans bästa powerplay och gör mål 60% av gångerna man får spela powerplay samtidigt som Helsingborg endast gör mål i 45% av sina. I boxplay håller IBF Falun tätt 47% av gångerna samtidigt som Helsingborg hade seriens näst sämsta boxplay med endast 41% avklarade boxplay.

IBF Falun går in i slutspelet med stor revanschlust, förra året slog man poängrekord i SSL och när allt skulle avgöras blev slutspelet inställt. Imorgon påbörjas det som hela säsongen handlar om, resan mot SM-finalen och chansen till ett sjätte SM-guld för klubben.

Inbördes möten senaste 4 matcherna
20-01-21 FC Helsingborg – IBF Falun 6-7 (Efter förlängning)
09-01-21 IBF Falun – FC Helsingborg 10-2
22-02-20 IBF Falun – FC Helsingborg 10-3
23-10-20 FC Helsingborg – IBF Falun 1-4

IBF Falun
Tabellplacering: 3a
Form: V-V-F-V-V
Målskillnad: 198-130
Powerplay: 60%
Boxplay: 47%
Poängligaledare: Alexander Galante Carlström (61)
Målkung: Alexander Galante Carlström (42)
Assistkung: Emil Johansson (32)
Buse: Emil Ruud (30 minuter)
Spelare att hålla koll på: Sju raka segrar i skytteligan, sex gjorda mål i SM-finaler där han har gjort det avgörande målet i två finaler. Alexander Galante Carlström står för målgaranti och i slutspelet trivs han som bäst.

FC Helsingborg
Tabellplacering: 7a
Form: V-V-V-F-V
Målskillnad: 165-158
Powerplay: 45%
Boxplay: 41%
Poängligaledare: Max Wahlgren (56)
Målkung: Jonathan Nilsson (34)
Assistkung: Max Wahlgren (26)
Buse: Kristoffer Fält (32 minuter)
Spelare att hålla koll på: Sex olika klubbar på åtta säsonger, men nu verkar det som Max Wahlgren hittat till rätt klubb. Han gör både mål och assist och ska Helsingborg ha en chans mot Falun, då måste Wahlgren prestera.