Söndag
17 Mar 1 match
Torsdag
21 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match
Tisdag
02 Apr 1 match
Måndag
08 Apr 1 match
Onsdag
10 Apr 1 match
Fredag
12 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Onsdag
17 Apr 1 match
Idag 1 match

Finalkollen: IBF Falun - FBC Kalmarsund

20 april 2022 21:30

60 minuters speltid ska nu avgöra ett helt års slit, krigande, tävlande och bussåkande när SM-finalen spelas på lördag i Avicii Arena klockan 15:00. IBF Falun har chansen att ta sitt sjunde SM-guld och bli mesta mästarna inom den svenska innebandyn, samtidigt spelar Kalmarsund sin första final.


Kalmarsund spelade sin första SSL-match först 2018 och i sin första match mot IBF Falun förlorade man med 14-3. Men efter det har klubben växt in sig i SSL-kostymen och man har knipit top-4 placeringar i de tre senaste säsongerna och visat att man är i toppen för att stanna. Men det har varit små marginaler i slutspelet för laget som tagit fem av sina åtta segrar i förlängningen, där man i slutspelet än så länge är obesegrade.

Matcherna mot Helsingborg var ligans jämnaste matchserie med fem uddamålssegrar och tre förlängningar, men man vann till slut matchserien med 4-2. Mot Växjö var det större variation i slutresultaten, men när det blev jämna matcher klev Kalmarsund fram och avgjorde matcherna och i den sista och avgörande semifinalen kvitterade man med 36 sekunder kvar av matchen för att sedan avgöra tidigt i förlängningen. Under slutspelet har man tagit sig vidare till final trots att man har en negativ målskillnad, vilket visar vilka små marginaler det varit ibland. Kalmarsund är taktiskt intressanta då man sedan länge valt att kombinera vanlig traditionell innebandy med en andrafemma som enbart kör man-man-markering. Formationen innehåller fyra vildhundar plus rutinerade lagkaptenen Anton Nilsson och används ofta för att neutralisera motståndarnas offensiva stjärnor. Förstafemman är den formation med mest rutin i spelare som Kim Nilsson och Kevin Björkstrand, men annars har laget ett ungt och hungrigt lag som dock saknar rutin från de större matcherna. Målvakten Carl Bending-Sörling har under slutspelet klivit fram med flera matchavgörande insatser och är ofta ett hot med sina långa utkast.

Sedan laget gick upp till SSL har man mött IBF Falun 12 gånger, fyra gånger har det blivit förlängning och IBF Falun har vunnit åtta av matcherna. Förutom 14-3 vinsten och en 5-0 seger för Falun så blir det oftast väldigt jämna matcher, där sju av matcherna slutat med en uddamålsseger. Lagen möttes i förra årets semifinal som avslutades efter en 3-1 ledning i matcher för IBF Falun då Kalmarsund fick kasta in handduken på grund av ett stort coronautbrott i truppen.

Under slutspelet har IBF Falun snittat nästan sju gjorda mål per match samtidigt som man bara släpper in fyra bakåt. Kalmarsund har haft sämre utdelning, men visat mental styrka och tagit de segrar som krävs för att vinna matchserierna. Oavsett vilket lag som vinner kommer det skapas historia på lördag. Vinner Falun tar man sitt sjunde SM-guld och blir mesta mästarna, vinner Kalmarsund tar man föreningens första SM-guld.

IBF Falun får dock ses som favoriter i finalen, man vann serien, har städat av både Mullsjö och Storvreta med 4-1 i matcher och har en rutin i laget som inget annat lag kan matcha i innebandyvärlden. Laget har åtta finalplatser på de senaste nio slutspelen och har en trupp med namn som avgjort SM-finaler förut. På lördag intar dalarna Avicii Arena för att måla den rosa, med chansen att kunna titulera sig som mesta mästarna!

Inbördes möten senaste 4 matcherna

12.03.22 Kalmarsund – IBF Falun 7-4

29.12.21 IBF Falun – Kalmarsund 6-5 (Efter förlängning)

13.04.21 IBF Falun – Kalmarsund 4-5

10.04.21 Kalmarsund – IBF Falun 4-5

IBF Falun

Kvartsfinal mot Mullsjö: Seger 4-1 i matcher

Semifinal mot Storvreta: Seger 4-1 i matcher

Målskillnad: 69-40

Poängligaledare: Alexander Galante Carlström (25)

Målkung: Alexander Galante Carlström (16)

Assistkung: Emil Johansson (11)

Buse: Simon Berg (8 minuter)

Nyckelspelare: Alexander Galante Carlström, Emil Johansson, Johan Rehn

Finaljoker: Han styr laget från sin centerposition, täcker skott och ligger ofta bakom kontringar när tillfället ges. Johan Samuelsson kan avgöra SM-finalen med både sina offensiva och defensiva insatser i lördagens finalmatch.

Kalmarsund

Kvartsfinal mot Helsingborg: Seger 4-2 i matcher

Semifinal mot Växjö: Seger 4-3 i matcher

Målskillnad: 54-59

Poängligaledare: Kevin Haglund (17)

Målkung: Kim Nilsson (10)

Assistkung: Kevin Haglund (10)

Buse: Tobias Lindström (26 minuter)

Nyckelspelare: Carl Bending-Sörling, Kim Nilsson, Kevin Haglund

Finaljoker: Ibland är det småsaker som avgör matcher och då vill man ha spelare som trivs som bäst mitt framför målet. Kevin Haglund är spelartypen som trivs som bäst i slutspelet, livsfarlig framför kassen och jobbig att möta i hörnen.