Den sjätte spelaren
Publicerad: 2023-09-07
Arenan är nersläckt, strålkastaren spelar över publiken, trummorna dunkar och publiken klappar taktfast. Nere i spelargången står spelarna och tar in stämningen i hallen, pulsen höjs och adrenalinet börjar pumpa och de ska äntligen få springa in till musik, jubel och applåder! Ungefär så beskriver tre av herrlagets spelare känslan innan de gör entré inför match på hemmaplan.

Det närmar sig seriestart och jag ville kolla om uttrycket ”publiken är den sjätte spelaren” verkligen stämmer. Patrik Burman, Emil Nilsen och Linus Holmgren berättar om hur de påverkas av stämningen på läktaren.

Linus börjar med att jämföra hur det var att spela under coronapandemin och hur det är nu när publiken är tillbaka på plats och han tycker att det är väldigt stor skillnad, att spela utan publik kunde nästan kännas som att spela en träningsmatch. Emil och Patrik håller med och alla tre minns tillbaka till förra säsongens sista hemmamatch, den avgörande semifinalen mot Pixbo då läktarna var fyllda till brädden. De tre spelarna är eniga om att ett sådant publikstöd gör att man ger det lilla extra, trycker till lite mer vid sargen nere i hörnet och att stödet lyfter en som spelare.

Emil har ibland fått frågan om det inte är nervöst när det är mycket folk på plats och han säger bestämt nej! Det är tvärtom! Det ger kraft och energi och man blir påverkad på ett positivt sätt. I de fall det är färre personer på läktaren så berättar han att man känner ett stort ansvar inför dem som är där och att man vill göra bra ifrån sig och ge tillbaka till publiken oavsett hur stor den är.

De säger också att IBF Falun har hängivna supportrar och de som är på plats i hallen låter även för dem som inte är där, att alla är där för att göra sitt absolut bästa.

Vi pratar vidare om hur det då är att spela på bortaplan och Patrik minns tillbaka från sin tid i Sirius. Vid de tillfällen hans dåvarande lag Sirius mötte Falun var det alltid Faluns spelare de flesta ville ha autograf av efter matchen, även Sirius egna fans ville ha det. Ett tydligt bevis på att Faluns stöd finns överallt och spelarna uppskattar verkligen att se rosa tröjor på läktaren när de spelar borta.

Numer ingår de alla tre i laget med kanske en av Sveriges mest hängivna supporterskara och Emil, Patrik och Linus ser verkligen fram emot att få spela inför alla er fans kommande säsong. Första hemmamatchen är lördag 16 september – du kommer väl och upplever stämningen på plats? Det gör garanterat jag så vi ses i Guide arena!

Du missar väl inte chansen att se IBF Faluns hemmapremiär den 16 september och samtidigt ha chans att vinna en signerad, matchanvänd tröja från någon av våra storstjärnor? Läs mer om hur du går tillväga här!

Lisa Clason