Torsdag
21 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match
Tisdag
02 Apr 1 match
Måndag
08 Apr 1 match
Onsdag
10 Apr 1 match
Fredag
12 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Onsdag
17 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 1 match

Kalle Bending Sörling ny målvakt i IBF Falun

29 april 2024 20:37

I höst gör ligan mest sevärda spelare på sin position entré på Lugnet och sin nya hemmaplan. För första gången på väldigt många år blir det helt nytt mellan stolparna, och det tilltänkta förstavalet är redan en av Superligans allra bästa målvakter, Kalle Bending Sörling. ”Har kommit till en ålder när man jagar titlar, då känns Falun som rätt val.”


Vi når honom när han just lämnat gymmet. Försäsongen har börjat för Kalle Bending Sörling.

”Min försäsong började idag så man är väl inte alltför kaxig”, skrattar Kalle.

Ambitionsnivån är hög, både på och utanför planen, och det är också den som fört honom till Dalarna.

”Jag har kommit till en ålder när det man brinner för är att jaga titlar, att få vinna saker. Då kändes Falun som helt rätt val,” säger Kalle om sitt klubbval, men poängterar att han trivts väldigt bra i Kalmar.

”Det har varit ett fantastiskt gäng grabbar, en härlig stad och en bra förening. Sedan får man väga in en del saker och då föll valet på Falun.”

Han har varit nära de där titlarna på klubblagsnivå sedan SSL-debuten med FBC Kalmarsund 2018. Han har spelat SM-final i Globen och en cupfinal på hemmaplan i Kalmar, men bägge gångerna har ett visst IBF Falun stått på andra sidan mittlinjen och även varit laget som fått lyfta bucklan. Är klubbvalet ett klassiskt ”If you can’t beat’em, join’em”?

”Jag vill, som sagt, vinna titlar och vill man det så finns det ärligt talat inte alltför många klubbar man kan gå till. Falun är en av dem, så är det ju såklart,” säger Kalle.

”Dessutom är det närmare hem till Gävle, när man vägde samman allt kändes valet ganska naturligt.”

Titellös är han dock inte, IBF Faluns nya målvakt. Han var en del av den svenska VM-trupp som tog guld i Schweiz, då tillsammans med ett gäng som från och med nu blir hans lagkamrater och de var också en stor del av beslutet att skriva på för Falun.

”Absolut var det så. Man vill någonstans omge sig med likasinnade, vill man vinna så måste man ha vinnarskallar runt omkring sig. Det vet jag att jag får i Falun och jag har även pratat med de jag känner från landslaget och fått en bra bild av föreningen, förutsättningarna och staden så det har helt klart spelat in i beslutet,” säger Kalle.

”Man märker att det finns en vinnarkultur och, som sagt, man vill omge sig med likasinnade.”

Även för Kalle lockar ett hemma-VM i december, och han tror inte att chanserna på något vis försämras av att komma till ett av ligans absoluta topplag.

”Det lockar självklart, det gör det, liksom chansen att få vinna ett SM-guld. Lyckligtvis går ju de där sakerna hand i hand. Presterar man i ett topplag så brukar landslagschansen komma, så jag fokuserar på prestationen i klubblaget så får vi se hur långt det bär.”

Det är en utmaning att sätta en ny målvaktsetta på plats i IBF Falun, men sportchef Rickard Hedlund är säker på att han träffat rätt med sitt nyförvärv.

”Kalle har såklart varit på radarn i många år, fattas bara annat i och med att han har växt ut till en världsmålvakt i Kalmarsund. Det är alltid jobbigt att möta Kalle, han har varit en stor del av Kalmarsunds framgångar de senaste åren. För mig är det han och Jon Hedlund som är en ganska given topp två i SSL, jag tycker de båda sticker ut som de allra bästa. Johan Rehn och Santtu Strandberg gjorde det bra senaste säsongen hos oss, men med Kalle tycker jag att vi vinner ytterligare några procent på målvaktspositionen,” säger Rickard Hedlund och avrundar:

”En modern målvakt med en egen stil. Otroligt akrobatisk och en av få målvakter som man verkligen vill se stå i mål, Kalle Bending Sörling är värd entrépengen. Han är systematisk och duktig i närspelet men även rolig att se på. Men framför allt, han är otroligt duktig på att rädda bollar och det är ju i slutändan det viktigaste. En värdig etta i en SM-guldkandidat.”

Kalle Bending Sörling har skrivit ett kontrakt med IBF Falun som sträcker sig över säsongen 2025/26.