Torsdag
21 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match
Tisdag
02 Apr 1 match
Måndag
08 Apr 1 match
Onsdag
10 Apr 1 match
Fredag
12 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Onsdag
17 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 1 match

Passningen: Clara Forssén

21 april 2024 13:47

Hon är en hårt arbetande center med den rätta viljan och mentala styrkan, det har hon bevisat under rehaben efter att hon drog korsbandet i november. Nu satsar hon framåt på kommande säsong och drömmer om ett SM-guld med IBF Falun. Men vilken är hennes hemliga talang? Häng med så får du veta mer om Clara Forssén!


Clara växte upp i en riktig idrottsfamilj med föräldrar som fick åka skytteltrafik för att hon, hennes storebror och storasyster skulle kunna ägna sig åt sporter som innebandy, fotboll eller hockey. ”Jag växte upp i Böleäng, en stadsdel i centrala Umeå och det var mycket idrott i familjen. Jag förstår först nu vilket jobb mamma och pappa la ner på att passa upp med matlådor och att skjutsa mig och mina syskon till alla aktiviteter.” berättar Clara. Att växa upp i Umeå sätter såklart sin prägel och hon fortsätter ”I skolan spelade vi mycket landbandy på rasterna, även om det var mycket snö körde vi på!”.

Clara som föddes 1996 började spela innebandy i Umeå City IBK när hon var 10 år men redan efter en säsong valde hon att byta till Sandåkerns SK som låg på andra sidan stan. Sandåkerns SK hade ett samarbete med IBK Dalen och när Clara var i sjuttonårsåldern fick hon chansen att träna med dem och den tog hon: ”Jag förstod att det var viktigt att göra ett bra intryck så jag gav allt vid det tillfället och gjorde en bra första träning. Direkt efteråt fick jag frågan om att träna med dem och 2014 gick jag över till att enbart spela med deras damlag som då låg i SSL. Det är där jag har fått min fostran i mångt och mycket och jag fick några fina säsonger varav den sista var som lagkapten.”

Under de här åren hann Clara gå innebandygymnasiet NIU på Dragonskolan där hon enligt egen utsago ”gled in på ett bananskal”. Hon berättar att hon kanske egentligen inte platsade innebandymässigt men gjorde ett bra intryck på intervjun så hon blev antagen. Idag är hon den enda från den tiden som fortfarande spelar så känslan under intervjun var rätt, hon har visat att hon har det rätta intresset och den mentala styrkan som krävs för att befinna sig på elitnivå. Efter studenten från Samhällsprogrammet bytte hon inriktning i sitt yrkesval och började plugga på Umeå universitet, först på Tekniskt basår och därefter läste hon till civilingenjör.

Att Clara har en stark vilja att arbeta hårt visar det tuffa beslut hon tog när hon lämnade IBK Dalen som flyttades ner från SSL våren 2020. Det var inget lätt beslut att som lagkapten överge laget och inte försöka kämpa för att ta sig upp till SSL igen. Claras mentala styrka visade sig än en gång då hon istället valde att gå den väg som kallade på henne, det vill säga att fortsätta spela i högsta ligan, så hon bytte förening till Thoréngruppen och fick vara med att vinna SM-guld 2021 och 2022.

Vid det här laget hade Clara träffat sin nuvarande sambo Casper Backby i IBF Faluns herrlag och det var dags för henne att fatta nya beslut i livet. Efter en tid av pendlande för att kunna träffa Casper sökte hon jobb i Borlänge, fick jobbet, flyttade till Falun och började i IBF:s damlag.

De styrkor som Clara har på innebandyplanen är hennes kapacitet att spela på alla utepositioner och att vara en riktig allroundspelare. Sin första säsong i Falun fick hon kliva in på backen men är nu en hårt arbetande center.

Hon jobbar på SSAB i Borlänge och hennes uppdrag går ut på att planera produktionen där. Tidigare jobbade hon på Norrmejerier som förpackningsutvecklare. Clara är en person som tycker om att vara ute i skog och mark, på höstarna plockar hon gärna bär och svamp och hon kan tänka sig att följa med på Caspers fisketurer.

Får hon en ledig helg blir det resa till Umeå för att hälsa på familjen och de fyra syskonbarnen där. Även under semestern reser hon helst norrut till sommarstugan i Umeå och ett drömresmål är Lofoten i Norge.

Det godaste Clara vet är pappas grillbuffé där köttet är bäst av allt. ”Han är duktig på att grilla” avslöjar hon.

När jag frågar om hon har en hemlig talang så kommer det fram att hon är vass på musikquiz så se till att hamna i hennes lag om du får chansen!

Den största framtidsdrömmen just nu är att få ta ett SM-guld med IBF Falun.

Då är det dags för frågorna från Instagram:

Bästa innebandyminnet?

Det är nog SM-guldet 2022 i Globen med Thoréngruppen.

Vem har bäst hårrutin i laget?

Jag måste nog säga Moa Jakobsson, det finns inte ett hårstrå som ligger fel på henne.

Kan du zorro?

Nej, det kan jag inte. Det är lite överskattat tycker jag.

Vad tycker du om att Santtu Strandberg i herrlaget ska sluta?

Det är tråkigt, han är en supertrevlig person liksom hans sambo. Det är tråkigt att han slutar men jag önskar honom lycka till i nästa lag.

Hur länge till ska du spela i IBF Falun har du tänkt dig?

Jag vet inte. Mitt fokus just nu är att komma tillbaka från skadan och även vara lite bättre.

Vad är ditt mål i livet och har du nått ditt mål?

En vacker dag att skaffa familj och köpa hus osv, vi får se när den dagen kommer.

Hur många år är du?

Jag är 27 år, fyller 28 i sommar.

Och här kommer Sereina Zwisslers fråga till dig:

Hur går det med rehaben? Är du trött på fysioterapeuter? Vi saknar dig på träningarna och vi vill höra lite från dig!

Jag tycker att det går ganska bra. Första tiden var väldigt tuff, både kroppsligt och psykiskt. Det var också tufft att operera sig, jag har förstått först nu hur krävande det är och känner stor respekt för de som tar sig igenom det. Nu går det dock bra och jag börjar känna igen mig själv och kroppen. Vår fysio Rikard kämpar på med mig och jag är inte trött på honom alls! Det jag är trött på är hobbyfysioterapeuter.

Vem skickar du Passningen vidare till?

Ebba Bognesand.

Vad är din fråga till henne?

Hur många klubbor har ”gått av” den här säsongen?