Torsdag
21 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match
Tisdag
02 Apr 1 match
Måndag
08 Apr 1 match
Onsdag
10 Apr 1 match
Fredag
12 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Onsdag
17 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 1 match

Passningen: Ebba Bognesand

10 maj 2024 10:22

Passionen för innebandy går inte ta miste på, hon ger allt under match och vill vinna till varje pris. Men hur var egentligen kombon att vara sjösjuk och bo på Gotland? Häng med så får du veta mer om Ebba Bognesand!


Ebba växte upp i Strömsbro, norr om Gävle, där hon bodde med mamma, pappa och lillebror. Intresset för innebandy väcktes tidigt och hon började på knatteskolan i Strömsbro IF redan när hon var runt 5-6 år. Hon marscherade snabbt och gjorde sina första matcher i damlaget som då spelade i Allsvenskan när hon var 13 år.

Liksom flera andra spelare i IBF Falun valde hon RIG Umeå på gymnasiet där hon läste samhällsprogrammet med beteendeinriktning. Efter studenten värvades hon till Endre på Gotland. Hon hade precis kommit tillbaka efter en korsbandsskada och inledde sin tid i Endre med att dra korsbandet för andra gången på försäsongen, det var ingen drömstart för Ebba. ”Min tid i Endre var skade- och sjukdomsdrabbad.” börjar hon berätta.

Hon har varit öppen med att hon kämpat med psykisk ohälsa och den började på allvar när hon bodde på Gotland. Ebba hade ångest och fick panikattacker och tillvaron gick stundtals ut på att klara dagen. ”Tiden i Endre var ändå rätt trevlig fortsätter hon. Det var lite jobbigt när det var bortamatch, det blev långa helger. Dessutom är jag sjösjuk och när det blåste för mycket var det jag och toaletten.” fortsätter hon.

Vintern 21-22 var jättetuff för Ebba och hennes mående försämrades. ”Jag spelade där två säsonger och den andra säsongen blev jag bortplockad och då rev jag kontraktet.” Vid den här tidpunkten hade hon träffat sin nuvarande sambo, Emil Kalentun i IBF:s herrlag och Ebba sökte ett nytt lag att spela i. Johan Fahlström hade kontakt med henne och det blev naturligt att skriva på för Falun.

Första säsongen i Falun var fortsatt tuff för henne och innebandyn var sekundär, det fick bli som det blev. I henne fanns dock viljan att bevisa att det går att komma tillbaka. I år har hon gjort sin andra säsong och säger att ”Jag har kommit långt i mitt tillfrisknande, det är jag som styr mitt liv nu. Inte ångesten.” Hennes hittills bästa minne med Falun är fjolårets säsong när de slog ut Täby och tog sig till semifinal.

Vi pratar vidare om hennes innebandyspel och jag frågar om hennes styrkor på planen. Det första hon nämner är hennes vinnarskalle, sen att hon är uthållig och aldrig skulle sluta springa och hon säger att hennes fysik rent generellt är en styrka.

På fritiden vill hon helst umgås med familjen. Hon och Emil har en fransk bulldog som heter Allan och han kräver såklart sitt. Hon berättar att det har funkat bra i år, att parets bortamatcher inte krockat så de har inte behövt så mycket hundvakt. Ebba tycker också om att ha något för händerna och har ofta olika projekt på gång.

Hon jobbar som drifttekniker på IT-företaget Ecodatacenter i Falun men funderar på att läsa vidare någon gång i framtiden. I så fall lutar det åt att bli ingenjör av något slag.

Ebbas favoritmat är stuvade makaroner och köttbullar. Hon drömmer om att semestra på franska Rivieran eller något annat fint ställe vid kusten i Italien.

Hon är en person som lever i nuet och vill fortsätta att utvecklas i innebandy.

Då var det dags för frågorna från Instagram:

Hur får du utlopp för dina humörsvängningar under match?

Det kan vara att det är en eller två klubbor som går av.

Vad kör du med för klubba?

Unihoc carbskin, white edition

Vem i laget skulle du ta med till en öde ö?

Clara Forssén. Hon är naturmänniska från Umeå och henne skulle jag viga mitt liv till.

Hur kan du vara så bra?

Det gäller att träna mycket och ha kul. Att ha kul är nästan ännu viktigare än att träna.

Hur tycker du att det har varit att få spela i ditt lag?

Väldigt kul även fast det varit rörigt med skador och så där den här säsongen. Jag har väldigt fina lagkamrater och har fått otroliga vänner. Det är mycket kul!

Hur mår du?

Jag mår bra.

Hur länge har du spelat innebandy och vad tycker du om innebandy?

Ca 17 år. Det är väldigt kul annars skulle jag inte hålla på med det.

Din personliga favorit- och hatmotståndare?

Favoritlag att möta är Thorengruppen, de matcherna är roligast när vi kan utmana dem. Hatmotståndare: Rönnby.

Hur många klubbor har du redo?

Jag har alltid 3 stycken med mig.

Hur länge håller en klubba i snitt under säsong?

Jag är fel person att fråga, den ska hålla en hel säsong. I år har jag slagit av 4-5 stycken.

Har du kontrakt med Unihoc?

Ja. Det är tur det!

Varför har du nummer 24?

För att när jag spelade på RIG var 22 upptaget så det blev 24.

Hur är det att vara långtidsskadad?

Det är tufft att vara det men jag tror också att när man tar sig igenom det så får man en helt annan syn på saker och blir starkare.

Är du singel?

Nej

Är det roligt att spela för Falun?

Ja med tjejerna är det absolut kul att spela.

Och här kommer Clara Forsséns fråga till dig:

Hur många klubbor har ”gått av” den här säsongen?

4 eller 5, jag tror till och med 5.

Vem skickar du Passningen vidare till?

Moa Gustafsson

Vad vill du fråga henne?

Hur kommer det sig att du alltid gör mål?