Torsdag
21 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match
Tisdag
02 Apr 1 match
Måndag
08 Apr 1 match
Onsdag
10 Apr 1 match
Fredag
12 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Onsdag
17 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 1 match

Passningen: Moa Gustafsson

11 juni 2024 13:17

Hon är den spelskickliga forwarden som allt som oftast syns i målprotokollet och hennes teknik och spelförståelse är bländande. Men visste du att hon också rönt stora framgångar i Yttermo Masters? Häng med så får du veta mer om Moa Gustafsson!


När jag stämmer träff med Moa är hon nyligen opererad så vi bestämmer oss för att ses hemma på Blindgatan där hon bjuder på kaffe i trädgården.

Vi börjar med att prata om uppväxten i Yttermo någon kilometer utanför centrala Leksand. ”Det ligger i närheten av Leksands knäckebröd så det luktade ofta nybakat knäckebröd” berättar hon. Moa är yngst i syskonskaran och har två storasystrar, Karro och Malin.

Hon berättar att hon alltid varit väldigt aktiv och hon spelade framför allt fotboll och innebandy när hon växte upp. Hon ägande sig också åt gymnastik och friidrott där hon provade många olika grenar. Det som lockade mest var dock innebandyn ”Mamma och pappa brukade ställa upp flaskor i köket så att jag kunde träna på att skjuta mellan dem, det är nog inte så vanligt att man får göra det i köket.” berättar hon.

”Systrarna spelade innebandy och det var de som inspirerade mig. Mamma och pappa har alltid ställt upp och skjutsat och gått på mina matcher och det är en stor bidragande orsak till att det har gått så bra för mig.” fortsätter Moa.

Moa är ödmjuk inför sina föräldrars engagemang och hon återkommer till deras betydelse under samtalet. I mars i år fick hon uppleva den ofattbara förlusten av sin mamma som då gick bort efter en längre tids sjukdom i cancer. Hon säger att hon inte har förstått det än och att det har varit en väldigt svår tid efter mammas bortgång. Det har funnits dagar då hon inte orkat göra någonting och dagar då det går bättre.

Mitt i sorgen drog hon sitt korsband på en match och hon säger att hade det hänt för tre år sedan hade det varit fruktansvärt jobbigt för henne. Nu har hon fått andra perspektiv på livet och värderar saker på ett annat sätt. ”Så som min mamma kämpade under sjukdomen så har det gett mig perspektiv om mitt knä. Om jag är ens hälften så stark som henne kommer det att gå bra med korsbandsskadan. Jag vill hedra henne och komma tillbaka stark för att jag har ärvt hennes kämpaglöd.” säger Moa.

En korsbandsskada blir en bagatell i sammanhanget samtidigt som hon inte vill förminska skadan och vill tillåta sig att känna sorg även över den. Moa lyfter också fram vilket oerhört fint stöd familjen fått efter bortgången.

Vi återvänder till hennes barndom i Yttermo och hon berättar att hon gick på Åkerö skola under låg- och mellanstadiet och att hon har många fina minnen därifrån. Innebandyintresset väcktes tidigt och Moa började i IBF Leksand i 6-7-årsåldern. Inför högstadiet valde hon att gå på Samuelsdalsskolan där det fanns innebandyinriktning.

Satsningen på sporten fortsatte sedan med innebandygymnasiet i Mora där framför allt möjligheten att spela i KAIS Mora lockade. Hon berättar att det var jobbigt inför flytten hemifrån men att hon är jätteglad att hon gjorde valet och att hon sen trivdes väldigt bra under gymnasietiden.

Det blev 6 år med KAIS Mora och Moa var med och tog 4 SM-silver under den perioden. Inför säsongen 21-22 kände hon att hon ville testa något nytt. Pojkvännen Emil Lundmark i IBF Faluns herrlag var bosatt i Falun och Moa tyckte att klubben hade något bra på gång så när hon blev kontaktad av sportchefen valde hon att byta lag.

Förutom sina 4 SM-silver har Moa 3 VM-guld, 1 VM-guld med U19, 1 brons i distrikts-SM och hon har blivit utsedd till årets forward 1 gång.

Idrottsintresset finns även utanför jobb och innebandy och hon spelar gärna tennis och tittar på fotboll. Hon är moster till två små barn och hon tycker mycket om att vara med familj och vänner. Den egna familjen består av numera sambon Emil och deras katt Sally. Moa är en aktiv person som gillar att hitta på olika saker.

Hon jobbar som elevassistent på anpassad skola på Tegelbruket och tycker att det är världens bästa jobb med världens bästa elever och världens bästa kollegor!

I semestertider reser hon gärna runt och besöker olika platser i Sverige. Det brukar också bli en tur till Båstad för att titta på tennis. Sedan vill hon såklart vara hemma i Leksand också och bada och njuta av sommaren.

Drömresmål är att resa runt i Italien och att åka till Asien och besöka häftiga platser där. Ifjol fick hon besöka Singapore två gånger, först på träningsläger inför VM och sedan under VM-turneringen och det var såklart kul.

Favoritmaten under sommaren är pappas goda grillade kött och tillbehör, annars gillar hon sushi.

I framtiden vill hon plugga till socionom och jobba med människor. Hon drömmer också om att få vinna det där hon saknar i meritlistan: SM-guldet.

När jag frågar om en hemlig talang avslöjar hon att hon är bra på dart! I familjens egen tävling Yttermo masters har hon i år vunnit tre av fyra tävlingar och berättar att hon dessutom vunnit när hon spelade med sina kollegor!

Då var det dags för frågorna från Instagram:

Kan jag få din klubba?

Du får fråga nästa gång du ser mig efter någon match.

Hur går det med knäskadan?

Det går bra. Första veckan var tuff men nu går det bättre och bättre.

Blir du kvar i Falun?

Jag har inte tagit något beslut om framtiden.

Är det skönt att du i alla fall har travet att kolla på medan du är skadad?

Ja, det blir en del trav här hemma! Jag har kollat på trav hela mitt liv, min farfar var kusk och pappa tittar mycket på trav så jag har fått det därifrån. Pappa har lyckats få upp Emils intresse också, under coronan kollade han och Emil på trav och sen blev han också fast. Det är trevligt att gå på trav och nu ser jag framemot midsommartravet på Rättviks travbana.

Hennes bästa innebandyminne?

Det är mitt första VM-guld i Schweiz 2019. Jag var väldigt ung då men fick en stor roll och det var kul!

Hur länge är tanken att spela innebandy?

Jag har flera år kvar. På grund av skadan tror jag att jag har fler år kvar i och med att jag fått det här avbrottet, det gör att jag kommer att sakna och uppskatta innebandyn mer efter det.

Kan du göra en backflip?

Nej det kan jag inte göra men jag önskar att jag hade kunnat göra det.

Hamburgare eller pizza?

Pizza, min favoritpizza med Sommar special på pizzerian Amore i Leksand.

När började du spela innebandy?

När jag var 6-7 år.

Vad tycker du Moa om Edwin Larsson, min bror?

Han är en riktig stjärna!

Vem är den coolaste innebandyspelaren som din pappa har jobbat med?

Får jag återkomma om det!?

Ska du vara ledare på summercamp?

Ja, jag kommer att röra mig i hallen under summercamp.

Känner du till Jemtland innebandy?

Ja det har man väl hört talas om.

Kan du skjuta hårdare i krysset?

Inte hårdare än dig.

Vem är den bästa spelaren i hela världen?

Genom tiderna anser jag att det är Anna Wijk, nu i närtid är det Vera Kauppi.

Vad har du för skada?

Jag har dragit främre korsbandet.

Hur f*n är du så bra?

Jag har alltid tyckt att det varit roligt med innebandy och utmanat mig själv. Jag har tränat mycket och varit i bra miljöer. När jag var i KAIS Mora hade jag många förebilder att se upp till. Anna Wijk med flera var kulturbärare som gav mig förståelse för spelet. De förstod vad sporten handlade om och kunde förmedla det. I min roll som lagkapten i IBF Falun har jag haft Anna som förebild. Jag fick också spela med killar under gymnasietiden och det var utvecklande.

VI VILL HA DIG I RÖNNBY!

Vad roligt att du vill det.

Vem är du närmast med i landslaget?

Jag är nära jättemånga på olika sätt men den jag vill framhålla är Moa Andersson, vi har känt varandra från Moratiden. Vi behöver inte ses så ofta men vi vet alltid var vi har varandra. Jag tycker det är extra kul att få uppleva att växla mellan att möta lagkamraterna i landslaget i serien och sedan få spela ihop i landslaget.

Vilken klubba kör du med?

Oxdog, ultralight helst med det gröna bladet.

Vem är roligast i laget?

Ebba Bognesand, hon har ett väldigt hett temperament som man kan skratta åt många gånger.

Är Falun din moderklubb?

Nej, IBF Leksand.

Favoritlag i fotboll?

Elfsborg

Bästa minne med Falun?

Det var när vi slog ut Täby i sista fem av fem i kvartfinalen på hemmaplan säsongen 22-23. Falun är ett jättehärligt gäng och jag har många fina minnen med laget. Jag trivs också bra i stan.

Märke på klubba och skor?

Oxdog och Adidas

Gick du RIG på gymnasiet? Varför/varför inte?

Nej, jag tackade nej. Jag fick så bra intryck av Mora.

Hur gav du igen efter kackerlackan i skon under VM?

Jag håller fortfarande på att komma på en plan. Jag är ju sjukskriven nu i någon månad så jag har gott om tid att komma på en hämnd. Det som hände under VM var att jag och min rumskompis hade kackerlackor på rummet vilket var skitjobbigt. Sedan prankade några i laget mig och la en låtstaskackerlacka i min sko!

Och här kommer Ebba Bognesands fråga:

Hur kommer det sig att du alltid gör mål?

Som liten stod jag hemma i köket och tränade på att skjuta. Jag vill vara en producerande spelare och då går jag mycket på avslut. Jag och Ebba är ju grannar så jag brukar smygkika på Ebba när hon står ute på gården och skjuter och tränar skott…

Vem skickar du Passningen till?

Moa Jakobsson

Vad vill du fråga henne?

Varför är Måneskin ditt favoritband?