Torsdag
21 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match
Tisdag
02 Apr 1 match
Måndag
08 Apr 1 match
Onsdag
10 Apr 1 match
Fredag
12 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Onsdag
17 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 1 match

Casper Backby förlänger med IBF Falun

12 april 2024 12:11

Han är bara 27 år gammal men känns som han alltid funnits i Falun, Västeråskillen som blivit dalkarl. Så kommer det att förbli i ytterligare minst två år, för i dagarna satte Casper Backby sin signatur på ett nytt tvåårsavtal.


”Det känns jättebra, jätteroligt. Falun är mitt hem och det har varit det i elva år nu, så att vara kvar var det ingen fråga om. Det var det vi ville och det är jag ville, så jag är supernöjd att vara kvar här och spela för den här fina föreningen.”, säger Casper.

Debut som 16-åring innebär att det hunnit bli hela 11 år med bocken och skölden på bröstet och Casper har gått från att vara den unge supertalangen till att tillhöra åtminstone det övre skiktet i laget åldersmässigt.

"Ja, jag fyllde ju 27 nu för någon vecka sedan, så det känns lite så. Jag har ju levt hela mitt vuxna liv här. Jag flyttade från Västerås när jag var 15. Sedan har jag lärt mig att vara vuxen här i föreningen, i staden, med laget. Så det finns nog inget bättre ställe att växa upp på än här."

Karriären på den högsta nivån fick som många minns en flygande start med start i SM-finalen 2014 som 16-åring, där han också blev tidernas yngsta målskytt i en SM-final då han på passning från Ciya Hajo tryckte in 2-1-bollen bakom Viktor Klinsten i Storvretas mål. Finalen är också ett av de minnen som sticker ut för Casper.

”Det är många grejer som sticker ut. Det som kommer upp direkt i huvudet är väl första gulden i Malmö ändå. Som 16-åring få spela en final i Malmö Arena var rätt mäktigt. Och sen också få göra mål. Där och då förstod man kanske inte hur stort det var, men när man ser tillbaka på det så är det ganska stort. Det, blandat med många fina vänskaper som man har skaffat sig här, många fina stunder, många fina guld.

Många guld har det blivit, med någon mättnad känner Casper inte.

”När man håller på med idrott så vill man ju vinna. Det är därför man tränar, det är därför man spelar matcher. Man vill vinna varenda match, varenda titel som går att spela. Jag kände väl redan från start också att det här var ett lag som hade det lilla extra. Vi hade höga toppar, ganska låga dalar ändå. Bra spelare på alla positioner. Så omgivningen var ju klockren redan från start. Sen att det var sådana jäkla vinnarskallar i laget, det visste man inte då. Det har man ju lärt sig längs vägen. Jag trodde inte det när jag var 16, att man skulle stå här nu med 6 SM-guld, Champions Cup-guld och två VM-guld också. Idag finns ingen mättnad. Man får se tillbaka och vara ganska stolt sen när man lägger av men just nu så suktar man efter mer."

IBF Falun är mitt i en generationsväxling och som varande lite ”mittemellan” åldermässigt är Casper såklart en viktig pusselbit i lagbygget. Framtiden ser han dock ljust på.

”Jag tycker att vi har fått in en ganska homogen grupp. Vi har ju olika åldersspann, men jag som är någonstans där mittemellan har ju ändå jag har inget problem med att hänga med de äldsta och inget problem med att hänga med de yngsta. Men det tror jag inte att någon annan har heller. Så gruppen är ju superfin.

Sen personligt plan så är det lite annorlunda att man kanske får ta lite mer ansvar. Jag ska inte säga att man var en fripassagerare förut. Men nu hänger det ju ganska mycket på en själv. Att man ska gå fram och ta ansvar. När det sviktar så ska man vara där och fixa till det. Och det håller jag väl fortfarande på att lära mig, att ta det ansvaret lite mer. Jag tror att varje match som spelas och varje år som går så blir man ju bättre på det. Så jag är väl fortfarande i en lärandeprocess, så att säga."

Det nysignerade kontraktet löper över två säsonger och Casper ser som sagt bara positivt på Faluns kommande år.

” Vi kommer att vara riktigt fina. Vi har Malte och Ruud, bland annat ska man lägga till för det finns en jäkla massa yngre förmågor i laget som har det i sig. De har varit med på den här resan på samma sätt som jag har egentligen. Ta Kalentun också, han och Malte kom väldigt tidigt och Ruud kom något år efter. De har varit med på samma resa som mig. Vi har med oss erfarenheter av det äldre gardet. Hur man vinner och hur man ska vara, de kommande åren kommer att vara bra. Blanda in det med lite nyare, lite yngre kanske också. Så det kommer att bli ett hungrigare lag, kanske lite mer nu än vad det har sett ut på senaste tiden. Jag ser fram emot de kommande åren, det går inte att inte sluta tänka på guld." avslutar Casper Backby