Torsdag
21 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match
Tisdag
02 Apr 1 match
Måndag
08 Apr 1 match
Onsdag
10 Apr 1 match
Fredag
12 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Onsdag
17 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 1 match

Passningen: Linus Holmgren

27 februari 2024 21:55

Han är den gasellsnabba centern som gör de långa löpningarna och är med och lägger upp spelet. Han har gjort ett fyrtiotal landskamper och var med och bärgade hem det senaste VM-guldet. Häng med så får du veta mer om Linus Holmgren, IBF Faluns snabbaste norrlänning!


Linus föddes 1998 och växte upp i Holmsund utanför Umeå. Där bodde han med sin mamma, pappa och storebror tills han var tolv år då familjen flyttade in till Umeå. Sin innebandykarriär påbörjade Linus när han var 6 år i Holmsund City IBC. I samband med att de flyttade in till Umeå bytte han förening till Umeå City. När det var dags för gymnasiet gick Linus Samhällsprogrammet beteende och NIU innebandy i Umeå och under de åren spelade han fortfarande i Umeå City som låg i Allsvenskan som högst.

”När jag blev 18 år bytte jag till Thorengruppen som låg i SSL. De åkte ur efter två år och i samband med det bytte jag klubb igen, den här gången till Dalen. Jag ville spela i SSL och det fick jag göra i och med klubbytet.” berättar Linus.

Efter gymnasiet läste Linus vidare vid Umeå universitet där han gick juristprogrammet i 4,5 år. När det var avklarat hade han hunnit spela i Dalen i 3 år och flyttlasset gick söderut till Falun, året var då 2021. ”Jag kom till IBF Falun samtidigt som Emil Nilsen och Magnus Jansson” minns Linus.

När vi kommer in på vad han gör utanför innebandyn så berättar Linus att han inte hinner med så mycket annat. På sin lediga tid vill han vara med sin sambo Frida och familj och vänner. Han gillar att titta på andra sporter, främst fotboll.

Linus har två jobb, det ena i juridikgruppen på LF Dalarnas och det andra som jurist i Spelarföreningen i fotboll som är fotbollsspelarnas fackförbund. Där hjälper han spelare i Damallsvenskan, Allsvenskan herr, Superettan och Elitettan. ”Det är ett väldigt roligt och intressant uppdrag” säger han.

När han har semester åker han gärna hem till familj och vänner i Umeå. Han gillar att resa utomlands till sol och värme men är lite för rastlös för att åka på en ren sol- och badsemester. Helst ska det kombineras med att upptäcka nya ställen och god mat. Drömresmålet är Italien ”Jag har fått lite restips av Galante” berättar Linus.

Att Linus gillar Italien märks också på vilken mat han tycker bäst om, det är pasta som gäller. Favoriträtten är vodkapasta där man gör en välsmakande tomatsås och häller i en skvätt vodka som smakhöjare.

Vi pratar vidare om framtiden och närmast finns drömmen om att ta guld i Svenska cupen och SM-guld. Privat så drömmer Linus om att jobba utomlands någon gång i framtiden. Med när, var någonstans eller hur länge vet han inte.

Då var det dags för frågorna från Instagram:

Hur snabbt springer du?

Så snabbt jag kan.

Varför skjuter du inte så mycket?

Dels skjuter jag nog sämst i hela laget, dels så är jag inte riktigt värvad för att vara en målspruta men jag vill såklart bidra med det också. I ett lag jobbar man mycket med roller och min roll är inte främst som målskytt.

Kan man få en födelsedagshälsning sen?

Det går bra.

Jag har hört att du är väldigt duktig på tyska, varför är det så?

Jag pluggade tyska i skolan. Jag kan inte säga att jag är särskilt bra, men det är kul att låtsas.

Vi undrar om du är chef i köket, väntar på inbjudan!

Chef är jag inte men inbjudan kommer per snigelpost.

Hook?

Alltid kört med ganska lite hook. Den senaste månaden har jag hookat upp mer.

Varför skjuts det så lite backhand i innebandy?

Det är nog för att det är svårt att kontrollera de skotten och så är det svårt att sikta.

Gillar du Melleruds och chilinötter?

Tjena.

Hejar du på Liverpool?

Nej. Arsenal.

Hade du några speciella individuella uppgifter i matchen mot Tantran? Om ja, vilken?

Det var min allmänna roll att sätta fart på spelet med mycket löpningar.

Kommer du ihåg att du gav din klubba till mig och min kompis i Västerås med landslaget?

Självklart!

Är du norrlänning?

Jajamän. Stolt norrlänning.

Vilken tid har du på 100 meter? Du är ju så vansinnigt snabb!

Jag vet inte, jag har aldrig testat. På lågstadiet sprang vi 60 meter. En plan är ju bara 40 m lång så jag vet inte.

Hur blir man så bra på innebandy som du?

Jag tror det handlar om att ha kul och komma ihåg att det är därför man spelar. Sen att man orkar träna även om det känns tungt för dagen. Det kommer att komma dagar då det känns tungt och det är de dagarna man måste bita i lite extra, det kan vara det som gör skillnaden i längden. Sådana dagar är det ofta värst att ta sig iväg men det brukar kännas bättre väl på plats. Under uppväxten stannade jag och en kompis ofta kvar efter träningarna och tränade på skott och hade tunnelträning.

Här kommer Galantes fråga till dig:

Hur får man din drömkropp?

Det borde väl du veta Galante, med din kropp!

Vem skickar du Passningen vidare till?

Emil Johansson

Vad är din fråga?

Bästa pizzerian i Umeå? Visst är det Kajutan i Holmsund?