Torsdag
21 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match
Tisdag
02 Apr 1 match
Måndag
08 Apr 1 match
Onsdag
10 Apr 1 match
Fredag
12 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Onsdag
17 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 1 match

Passningen: Jonas Adriansson

2 maj 2024 14:32

Det fanns en period då han var ett eftertraktat villebråd hos andra föreningar men han svarade alltid nej, vänligt men bestämt, till alla erbjudanden och har varit IBF Falun trogen sedan 13-årsåldern. Men hur var det egentligen den där natten på ett hotell i Växjö tillsammans med Emil Johansson, Ciya Hajo och Thomas Holmgren? Häng med så får du veta mer om Jonas Adriansson!


Jonas är en sann falubo som under barndomsåren lekte, spelade fotboll och hockey i området ”Knoppen” (eller Lustigknopp) där han växte upp med sin lillasyster Fia, mamma och pappa. ”Det ligger inte långt ifrån Lugnet och jag var ofta och tittade på innebandymatcher under uppväxten” berättar han. I år fyller han 36 och spenderar fortfarande mycket tid på Lugnet där han tränar sina gymnasieelever eller själv deltar på träning.

Då jag frågar honom om hans favoritplats i Falun säger han tveklöst ”Lekplatsen på Knoppen, där var det fotbollsplan på sommaren och is så att man kunde spela bandy eller hockey på vintern. Där har jag spenderat många timmar. Annars är Lugnet en favoritplats.”

När vi kommer till hans innebandybakgrund så är den på ett sätt väldigt kort, han började spela som sjuåring i BIK Lugnet och i 13-årsåldern bytte han till IBF Falun. Är du en trogen läsare av Passningen vet du att många spelare oftast har spelat i flera klubbar innan de kommit till Falun och på så sätt sticker Jonas bakgrund ut med att endast innehålla två klubbnamn. Tittar man på hans karriär ur ett annat perspektiv så är den anmärkningsvärt lång i och med alla år i IBF.

”2007 krigade vi för att få stanna kvar i Elitserien som det hette på den tiden. Vi vann den säsongens tre sista matcher och behöll platsen. Tredje året i Elitserien gick vi till kvartsfinal och ytterligare några år senare tog vi oss till semifinal. Vår första final 2013 vann vi och efter det har vi endast missat 2 finaler.” säger Jonas. Det inger respekt att han varit med på hela den här fantastiska resan.

Jag frågar honom om inte andra klubbar hörde av sig och ville värva honom och nog fanns de, klubbarna som ringde och jagade honom, men för Jonas var det aldrig ens nära att byta förening. ”Till slut slutade de ringa, de gav väl upp och insåg att jag aldrig kommer att byta lag” berättar han. Som förklaring till att det bara fanns en klubb för Jonas säger han ”Ända sedan jag var liten ville jag bli likadan som spelarna jag var och tittade på uppe på Lugnet, det var min målsättning att spela med IBF, det har alltid varit ett sånt kul lag. Sen är jag en väldigt hemmakär person.”

Kärleken till föreningen och sporten har gjort att han hunnit med att göra come-back två gånger efter att ha slutat. Senast var nu i år då det saknades folk inför en match i svenska cupen. Jonas blev uppringd av tränaren och fick frågan ”Vad gör du imorgon kväll?” och med facit i hand så vet vi att han hoppade på tåget igen och drog på sig den rosa matchtröjan. Under sina år med IBF Falun och i landslaget har han fyllt på sitt prisskåp med bland annat 5 SM-guld, 1 VM-guld och 4 Champions cup guld. Han har också valts till årets center en gång. Jonas idrottsintresse avspeglar sig i hela hans tillvaro. Han jobbar på Hagströmska gymnasiet som innebandytränare och instruktör och han är också med och driver IBF Faluns projekt Alla på plan som handlar om värdegrund, rörelse och kamratskap bland annat. Just nu deltar 8 skolor i Falu kommun och är man intresserad kan man ansöka om att få vara med.

Jobbet på Hagströmska fick han efter sin elitkarriär, innan dess jobbade han på Ramirent i 13 år med att hyra ut maskiner. Där fick han jobb direkt efter gymnasiet och det passade bra att kombinera med innebandyn.

Näst efter innebandy är golf ett stort intresse men det stannar inte där, Jonas spelade bandy med Grycksbo IF så sent som i vintras och han spelar också fotboll med Falu BS utvecklingslag. Dessutom spelar han en del hockey. Ett nytt intresse han fått är att kasta dart tillsammans med jobbarkompisarna.

Hans nuvarande familj består av sambo och mamma och pappa. På semestern åker han gärna till USA för att spela golf och han drömmer om att besöka Australien och Nya Zeeland för att uppleva naturen där.

Skulle han bara få äta en enda rätt resten av sitt liv skulle det vara en riktigt bra cheeseburgare.

På min fråga om framtidsdrömmar säger Jonas att det gärna får fortsätta så här och att han trivs väldigt bra med sin tillvaro. Förutom att det gärna skulle vara mer golf!

Då var det dags för frågorna från Instagram:

Vem är din favoritmentorselev på Hagströmska och varför är det Hanna?

Alla mina mentorselever är bra på olika saker. Hanna är bra på att komma med dåliga bortförklaringar.

Hur länge ska du spela innebandy?

Vi får se, det visar sig. Jag har inget bra svar på det men så länge kroppen håller och jag tycker att det är kul.

Ung talang i IBF Falun som du tror kan slå igenom om några år?

Filip Öijer tror jag på. Det är en Falukille så det hade varit kul om han slår igenom.

Kommer du vara på SM-finalen?

Nej det var jag inte. Jag var hemma och såg matcherna på TV.

När skjuter du Brage till allsvenskan?

Aldrig, förhoppningsvis är det någon annan som gör det.

Bästa toasten?

Majonnäs, bbq-sås, salami, ost och oregano

Vad är ditt snyggaste mål som du har gjort?

Det är ett mål som jag gjort i boxplay tror jag. Vi spelade tre mot fem hemma mot Varberg och jag gjorde mål, det är säkert 15 år sedan.

Har du besökt Schweiz?

Ja det har jag. Jag har varit där och spelat Champions cup och EFT (en cup med Sverige, Finland, Tjeckien och Schweiz). Jag har inte varit där privat men skulle gärna åka dit och åka skidor.

Varför kom du tillbaka till Falun?

Det var för att de ringde och frågade om jag kunde hjälpa till, det var inget planerat. De behövde ha spelare och det fanns ingen annan att få tag i på så kort varsel.

Berätta lite om hotellvistelsen under Sibylla cup i Växjö.

Jag delade rum med Thomas Holmgren, Emil Johansson och Ciya Hajo och så var det en stor match på natten. Vi ställde klockorna så att vi vaknade och vi hade köpt en massa godis. Lite för mycket faktiskt. Vi skickade runt det där godiset och man tog fast man egentligen inte ville ha så till slut mådde vi inte så bra. Det var väl inget jättebra exempel på en bra uppladdning inför match att vara uppe på natten och äta godis tills vi mådde jätteilla.

Vad tycker du om nyförvärvet Jonta Berglund?

Det är ett väldigt bra nyförvärv.

Din bästa egenskap?

Punktlig när det gäller tider, jag är väldigt sällan sen.

Varför kör du utan knopp på klubban?

För att jag har en egendesignad knopp. Jag gör en egen knopp av coachtejp, det är skönare.

Hur många mål har du gjort totalt?

Jag vet faktiskt inte men kanske 70-80 st i SSL.

Spelar du i Falun nästa säsong?

Jag vet faktiskt inte. Jag väntar på att Hedlund ringer och frågar.

Vilken är den bästa frisyren du haft genom åren?

Det måste vara när jag haft braids.

Hur var känslan när du skrev på för Falun?

I år var det en konstig känsla att komma tillbaka utan att ha spelat med laget innan eller varit med på försäsongen. Första gången var det en härlig känsla, en dröm som gick i uppfyllelse.

Hur mycket saknar du att spela med Johannes Larsson?

Mycket. Jag har spelat innebandy med honom i HAIK litegrann när jag inte spelat i Falun. Sen står han i mål i det fotbollslag jag spelar i så vi träffas ofta ändå.

Hur känns det att vara Hagströmskas ikon?

Det vet jag inte om jag skulle säga att jag är men det är väldigt kul att jobba där. Finns andra som varit där längre och som nog är mer ikoner än jag.

Hur är det möjligt att vara bra på vilken sport man än tar sig an?

Först och främst att man tycker det är kul, det innefattar automatiskt att man tränar. Man behöver tycka om att träna och vilja bli bättre. Jag skulle säga att den största talangen att ha är talangen att vilja träna och göra sitt bästa och hela tiden vilja bli bättre.

Hur känns det att Bysse ligger i försvarslinjen i år?

Det känns bra att ha honom som back i fotbollen.

Bästa märke på innebandyklubba?

Oxdog

Är det kul att jobba på Hagge (Hagströmska gymnasiet)? Ja, det är jättekul!

Här kommer Johan Samuelssons fråga till dig:

Du som menar att du skulle tillhöra Sverigeeliten i dart, för en nybörjare som mig: Hur många gram ska jag ha på mina dartpilar och varför?

Till att börja med så skulle jag säga att jag är väldigt långt från Sverigeeliten. Jag kan inte så mycket om dartpilar men det är individuellt vilka pilar man vill ha. Jag tycker att du Johan har hittat de perfekta pilarna för dig.

För dig som vill börja med dart så kan jag tipsa om att testa lite olika pilar.

Vem skickar du Passningen vidare till?

Johan Rehn.

Vad är din fråga till honom?

Varför var Ciya Hajo och Johannes Larsson tvungna att ställa väskor mitt i hotellrummet när ni bodde ihop?

Det är inte av en slump att det hänger en tröja i taket i Guide arena med nummer 8 och namnet Adriansson på ryggen. Hans enastående karriär och enorma hjärta för IBF Falun är svårslaget och jag tror att jag talar för väldigt många när jag tackar för alla dessa år och hans insatser för föreningen. Och vem vet, kanske ringer Hedlund och ställer den där frågan så vi får se honom på planen än en gång!