Torsdag
21 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match
Tisdag
02 Apr 1 match
Måndag
08 Apr 1 match
Onsdag
10 Apr 1 match
Fredag
12 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Onsdag
17 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 1 match

Daniel Kalentun klar för IBF Falun

29 april 2024 19:54

Under de senaste månaderna har han varit en nyckelspelare när hans Pixbo först slog IBF Falun i finalen av Svenska Cupen och sedan även gick segrande ur semifinalmötet lagen emellan. Trots det var Falun ett naturligt kliv för årets back i SSL 2023/24, Daniel Kalentun. ”Vill vara en del av en ny generation som ska vinna titlar!”


Daniel Kalentuns sista år på gymnasiet har varit annorlunda än de flestas. Debut i A-landslaget, guld i Svenska Cupen, SM-final i Friends Arena inför världsrekordpublik (18 370 personer) och som yngste spelare någonsin utsedd till årets back i Superligan. 19 år gammal är han redan en av innebandyns superstjärnor och ser fram emot att vara en del av en ny, ung generation i en av innebandyns supermakter.

”Falun kändes som helt rätt steg i min karriär. Jag vill fortsätta ta kliv i min utveckling, och jag vill slåss om en landslagsplats till VM på hemmaplan 2024. Då tror jag Falun är helt rätt miljö för mig”, kommenterar Daniel valet av ny klubbadress.

Att Pixbo haft en sportsligt mer framgångsrik säsong än Falun var i slutändan heller inget som påverkade valet.

”Falun känns trots allt ändå som nästa nivå. Man har varit så bra i många år, och nu gör man en satsning på unga spelare. Det känns som en spännande nysatsning som man vill vara en del av, att få jaga SM-guld med ett ungt och fräscht lag.”

Efternamnet Kalentun är välbekant för Falupubliken, storebrorsan Emil debuterade redan säsongen 2017/18 och har hunnit skaffa sig ett imponerande CV med IBF Falun. En fördel att ha på plats när man ska komma till en ny stad förstås.

”Såklart, jätteskönt att ha brorsan i Falun när man ska testa på att flytta hemifrån och bo i en ny stad. Sedan känner jag ju fler av killarna i laget sedan tidigare också, så allt känns bra med att komma till Falun.”

Säsongen 2023/24 blev titellös för IBF Falun, något Daniel Kalentun inte tror kommer vara en trend de kommande åren. Tvärtom återkommer han till det pågående generationsskiftet.

”Falun och Storvreta har varit bra i så många år, och det känns som att bägge klubbarna är i ett generationsskifte och satsar ungt nu. Jag är taggad på att vara med i en ny, kommande generation, och jag tror att vi kan behålla positionen som ett av lagen som är med och slåss om SM-guldet varje år framöver också.”

I december 2024 spelas VM i Malmö. Där hoppas Daniel, som fick känna på landslagsmiljön under den gångna säsongen, vara med.

”Klart det lockar att spela ett VM på hemmaplan. Sedan tar jag ingenting för givet, jag vill fokusera på att göra en bra försäsong och sedan vara bra i klubblaget, då ger resten sig självt”.

Sportchef Rickard Hedlund är förstås nöjd med att ha landat en av ligans absoluta toppspelare.

”Det känns såklart rätt att få in årets back i svensk innebandy, men framförallt en av sportens största talanger och framtidslöften. Daniel är en karaktär som klippt och skuren för Falun. Han har fart, fysik, hela paketet. Han har, åldern till trots, visat att han är en världsback som kommer att vara otroligt viktig för Faluns fortsatta generationsväxling”, säger Hedlund.

”Malte Lundmark och Emil Ruud är ju lite ansiktena utåt för generationsskiftet, och de är fortfarande unga, men man ska komma ihåg att Daniel är fyra år yngre och redan en världsspelare. En värdig ersättare till Rasmus Enström på backplats och en nyckelspelare för Falun i många år framöver”, avslutar Rickard Hedlund.

Daniel Kalentuns kontrakt sträcker sig över säsongen 2025/26.