Måndag
27 Mar 1 match
Torsdag
30 Mar 1 match
Lördag
01 Apr 1 match
Måndag
03 Apr 1 match
Onsdag
05 Apr 1 match
Fredag
07 Apr 2 matcher
Söndag
09 Apr 1 match
Måndag
10 Apr 1 match
Onsdag
12 Apr 2 matcher
Fredag
14 Apr 1 match
Söndag
16 Apr 1 match
Lördag
22 Apr 1 match

Santtu Strandberg kompletterar Faluns målvaktssida

24 maj 2023 10:40

När mångårige back-upen Emil Lilja valde att avsluta karriären stod IBF Falun med endast en målvakt på kontrakt. Nu är kommande säsongs duo komplett, Santtu Strandberg ansluter från Växjö Vipers och bildar målvaktspar med Johan Rehn.


Santtu Strandberg, 32, kommer alltså närmast från två år i SSL-konkurrenten Växjö. Innan dess har han 10 år i finska ligan, varav de fyra sista i EräViikingit. Han kommer med meriter från finska landslaget, där han var reserv på hemmaplan i senaste VM.

”Jag har sett Falun som ett av de bästa lagen i världen. Jag ville fortsätta spela i SSL och när möjligheten dök upp så var IBF Falun den bästa möjligheten och plattformen för att utvecklas som spelare och lära av de bästa. Enligt min mening har Falun varit det tuffaste laget att möta under mina år i SSL. Som målvakt krävs det att man har en bra dag för att göra ens några räddningar mot Falun”, säger Santtu själv om valet att skriva på för Falun.

Falun föll som bekant i SM-finalen mot Storvreta och har siktet inställt på att återerövra titeln kommande säsong. Hela vägen till final har Santtu Strandberg inte tagit sig med Växjö, trots att man var snubblande nära att slå ut Storvreta och ställas mot just Falun i finalen. Nu hoppas han dock att det ska bli dags att ta sig hela vägen.

”Jag har fått värdefull erfarenhet under de senaste två åren och nu har jag en bättre förståelse för den svenska ligan och dess spelare. I den kommande säsongen planerar jag att träna hårdare, vara en bättre spelare och ge laget bästa möjliga chans att vinna i varje match så hoppas jag att det ska räcka hela vägen”.

”En finsk landslagsmålvakt som ansluter till IBF Falun för att stärka upp en målvaktssida som redan ifjol var bra. Jag har följt Santtu på nära håll framförallt de två senaste säsongerna i Växjö men även sett honom i EräViikingit. Det är en riktigt bra målvakt, det visade han inte minst när han var Växjös kanske viktigaste spelare när de var nära att slå ut Storvreta i semifinalen”, kommenterar sportchef Rickard Hedlund sitt senaste nyförvärv.

”Med Johan Rehn och Santtu Strandberg får vi som jag ser det SSLs absolut starkaste målvaktsuppsättning, de kommer att kunna sporra varandra till att lyfta nivån och förhoppningsvis ta oss ett snäpp till och ta tillbaka guldet”.

Övergångar mellan toppklubbarna i ligan är inte helt vanliga men Strandberg ser positivt på möjligheten att byta miljö och fortsätta tillhöra toppskiktet i SSL.

”Att komma till IBF Falun innebär spännande nya möjligheter till både personlig och professionell utveckling. Jag är tacksam för de senaste två säsongerna i Växjö och det har lärt mig mycket. Jag vet att det kräver lite tid att anpassa sig till det nya laget och kulturen i Falun, men nu är jag redo att fokusera på framtiden och jag ser fram emot att komma in i det”, säger Strandberg som inte räds konkurrensen med Johan Rehn.

” Jag vet att det kommer att vara svårt att förtjäna speltid, eftersom Rehn är en av de bästa målvakterna i Sverige. Men jag kommer att göra mitt bästa och försöka prestera på topp vid varje träning och match. Det blir en bra konkurrenssituation där bägge målvakterna får kämpa för att bevisa att man är den som ska spela”.

Santtu Strandberg kommer till Falun i slutet av juli och det är en taggad målvakt som ansluter till de rosa.

”Jag ser fram emot att lära känna nya människor och anpassa mig till laget. Jag har en stor hunger efter att vinna mitt första svenska mästerskap med det här laget och vara en av de få finska spelare som har uppnått det. Jag är spänd på att se vart den kommande säsongen tar oss och de framgångar vi kan uppnå tillsammans.”

Kontraktet med Santtu Strandberg är skrivet på ett år, över säsongen 2023/24.