Torsdag
21 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match
Tisdag
02 Apr 1 match
Måndag
08 Apr 1 match
Onsdag
10 Apr 1 match
Fredag
12 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Onsdag
17 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 1 match

Henrik Lorendal ny tränare för IBF Faluns herrlag

17 maj 2024 14:29

En tungt meriterad SSL-debutant ska leda jakten på att återerövra SM-guldet. Vi säger varmt välkommen till Henrik Lorendal, ny huvudtränare för herrlaget.


VM-guld, SM-guld och utmärkelsen som årets back i SSL. Nämn en sådan meritlista och de flesta Falunsupportrar tänker direkt på Emil Johansson, men ett lika imponerande spelar-CV har även Henrik Lorendal, 49 år. Han har vunnit tre VM-guld med Sverige och två SM-guld med AIK innan han lade klubban på hyllan. Därefter inledde han sin tränarkarriär där han bland annat har tränat AIK i Allsvenskan och varit assisterande förbundskapten för U19-landslaget. Senast kommer han från ett uppdrag som tränare i sin moderklubb Väsby i division 2.

Vem är då IBF Faluns nya huvudtränare? "Jag är 49 år och bor i Upplands Väsby med min fru Nana och våra två barn, Ville, 20 år, och Agnes, 15 år. I det civila jobbar jag som teknisk säljare på Pure Storage (en amerikansk lagringsleverantör) inom försäljning av IT-infrastruktur", berättar Henrik. "Som person älskar jag att röra på mig och ha många järn i elden. Jag säger hellre ja än nej. Jag har en ganska positiv syn på saker och ting och försöker alltid att ta två steg framåt snarare än ett tillbaka. Jag är målmedveten, inkluderande, lyhörd och har humor."

Han må vara ny på sin post, men Henrik har redan en tydlig bild av vad Falupubliken kommer att få se på banan nästa säsong. "Falun kommer med mig som tränare att prova några nya saker men också hålla fast vid många av de bra saker som gjort dem till vinnare så många gånger. Vår publik ska få se en rosa maskin som agerar och inte reagerar. Jag vill inte att vi ska vänta på att något ska hända, utan vi ska vara laget som ser till att det händer. Vi ska vara framåtlutade, giriga och riktigt jobbiga att möta både med och utan boll", förklarar Henrik sin spelfilosofi.

IBF Falun har haft en tradition av att ha hemväxta tränare i båset, där Thomas Brottman förvisso kom utifrån men under många år blev synonym med klubben. Thomas Holmgren hade en lång spelarkarriär i Falun innan han blev tränare. Ett undantag var Nicklas Hedstål, och det blev som bekant ingen succé. Detta avskräcker dock inte Henrik."Att komma utifrån är inget jag har funderat på om det skulle vara en för- eller nackdel. Jag ser uppdraget som att jag ska stämpla in 100% och få spelarna att vara den viktigaste delen i processen. Jag ser fram emot att komma upp och dra igång. Jag flyttar ju till Falun och ser fram emot att bli en del av staden. Jag ska försöka ta med mig lite attityd från betongen där jag växte upp med grusplaner och tennisplaner på asfalt med hål i, där cyklar och ett par skosnören fick duga som nät. Skämt åsido, men det är klart att det finns positiva saker jag kan bidra med som kommer utifrån också", menar Henrik.

Falun kommer från en säsong som för IBF Faluns mått mätt blev helt titellös. Finalförluster i både Champions Cup och Svenska Cupen kantade vägen fram till SM-slutspelet, där det blev förlust med 4-2 i matcher mot Pixbo och därmed missad final för första gången sedan 2016. Henrik ser fram emot att leda ett revanschsuget IBF den kommande säsongen.

"Först och främst vill jag passa på att hylla staben som nu kliver av! Jag tycker att de har gjort många bra saker, även om alla i och runt föreningen ser att vi missade guldet på SM- och internationell nivå förra säsongen. Samtidigt har många spelare varit med i landslaget och konkurrensen från övriga lag är hårdare för varje år och det gäller att vara dynamisk kring hur spelet och spelarna utvecklas med tiden. För att komma tillbaka till där vi i Falun vill och ska vara behöver vi tävla i fler moment än bara 90 minuter träning. Vad gör du mellan träningarna? Vad gör du som spelare och ledare med tiden före och efter träningar och matcher? Där finns mycket att börja om med eller kanske påbörja. Mental styrka, att arbeta med lagmoralen och tydliga roller är avgörande. Ingångsvärdet inför varje match är att vi ska agera över hela banan. Motståndaren ska känna att när de möter Falun... antingen förlorar de eller så kommer det att göra jävligt ont i varje duell. För att hitta tillbaka till vinnarspåret finns inga genvägar. Det behövs förbättringar i alla led, både på och utanför planen. Klubben, event, ledare, spelare och publiken behövs mer än någonsin för att Falun ska plocka hem guld igen.

Nu är kontraktet signerat, vad står på agendan för IBF Faluns nya huvudtränare härifrån och fram till säsongsstart? "Jag tränar stenhårt för att gå in på två femmor! (skratt). Nej, men däremot tränar jag för att hålla skallen i schack. Steg 1 blir att sätta upp säsongsplaneringen för laget och det är i full gång, det ska vi sedan bryta ner i månads- och veckoscheman. Staben runt fysträningen blir vital och den känns rakt igenom 100% proffsig. Jag och min assisterande kommer garanterat att 'skissa plast' med pilar, kombinationer och beteenden på plan. Till det blir det en hel del kaffe och säkert lite mer gråa hår för mig när killarna ska spela efter en gameplan", skrattar Henrik. "Så är livet när det är som bäst att vara tränare. Försäsongen bygger vi för att klara och orka en hel säsong utan skador, att hantera belastning och bygga karaktärer som ska göra resan möjlig."

Rickard Hedlund, sportchef IBF Falun, om nya huvudtränaren Henrik Lorendal "Jag ser fram emot att se Henrik ta över ledarskapet för vårt herrlag och vidareutveckla den stabila kultur vi har byggt upp genom åren.

Henrik har i våra samtal visat en klar och tydlig vision för hur han vill forma Falun, både vad gäller taktik, fysträning och de beteenden som krävs för att vi ska återerövra tronen i innebandyvärlden. Hans passion för sporten och engagemang i att utveckla varje spelare är precis vad vi behöver.

Tillsammans med Eric Björk vid sin sida känner jag att vi har ett mycket starkt team runt laget. Efter en noggrann analys av säsongen är jag övertygad om att nya röster, idéer och ledarskap är exakt vad IBF Falun behöver för att nå nya framgångar. Jag är mycket nöjd med värvningen av Henrik Lorendal och ser med tillförsikt fram emot framtiden"

Vi är glada över att hälsa Henrik Lorendal varmt välkommen som ny huvudtränare i IBF Falun!