Torsdag
21 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match
Tisdag
02 Apr 1 match
Måndag
08 Apr 1 match
Onsdag
10 Apr 1 match
Fredag
12 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Onsdag
17 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 1 match

Passningen: Johan Rehn

9 maj 2024 22:16

Det är i sista stund Passningen når vår väldige målvakt. Han har vaktat Faluns mål i 16 år och spelat slutspel samtliga av sina säsonger. Han har varit en stabil stomme i truppen och hans betydelse för alla framgångar är ovärderlig. Men vilken smaskig anekdot väljer han att avslöja nu när han avslutat sin långa karriär i IBF Falun? Häng med så får du veta mer om Johan Rehn!


Det var i Hofors, ca 4 mil från Falun som Johans fantastiska innebandykarriär tog sin början. Han är född 1989 och växte upp i en riktigt aktiv familj med mamma, pappa och två småbröder där de alla var (och fortfarande är) involverade i innebandy. ”Det var mycket idrottande redan då. Hofors är en liten ort och det spelades mycket innebandy och fotboll på tomterna och ute på gatan” berättar han.

Johan inledde sin karriär i 8-årsåldern som utespelare i Hofors IBK men det blev inte långlivat. Efter några månader drog han på sig målvaktsstället och har behållit det sedan dess. Han spelade även fotboll och testade pistolskytte under uppväxten.

Efter avslutad grundskola på Petreskolan i Hofors hade han bestämt sig för att satsa på innebandy och la fotbollsskorna på hyllan. Han kom in på innebandygymnasiet RIG Umeå på Dragonskolan där han gick byggprogrammet. Till att börja med blev alla elever i årskurs ett placerade i IBK Söder som spelade i division 3 men Johan visade snabbt att han hade kapacitet för mer och blev flyttad till Umeå City i division1 redan efter några matcher. År två inleddes också det med spel i division 3 för alla elever men historien upprepade sig och Johan blev snabbt omplacerad till Umeå City återigen.

Inför studenten hade flera klubbar kontaktat Johan och en av dem var IBF Falun. ”När jag var och besökte Falun kändes det som ett bra alternativ, föreningen gav ett seriöst intryck och jag skrev på inför säsongen 08-09.” berättar han. På den tiden var IBF ett lag som fajtades runt 8:e-platsen men jobbade sig uppåt sakta men säkert. ”Jag har spelat slutspel alla år i Falun och varit med och vunnit massor. Det är få förunnat.” säger Johan ödmjukt.

Hans meritlista innehåller 7 SM-guld, 1 VM-guld, 5 Champions Cup-guld och 1 Svenska cupen-guld. Han har blivit vald till årets målvakt en gång och han har spelat 56 landskamper under åren 2014-2018.

När jag ber honom berätta om sina styrkor säger han ”Jag är ganska greppsäker och kan läsa spelet bra. Jag är stor och kan inte röra mig lika snabbt som en mindre målvakt och det har krävt att jag kan läsa av spelet så att jag står rätt.”

Johan har vigt sitt liv åt sporten och han berättar att hans och familjens liv planerats efter den. Han är gift med Caroline och de har fem barn varav två är bonusbarn till Johan. De bor i Källslätten ”På landet men nära stan” som han beskriver det. När det inte varit jobb eller innebandy har tid med familjen prioriterats och de gör gärna små utflykter i skogen. För att rensa tankarna och koppla av åker han gärna och fiskar. Innan han blev pappa provade han att spela lite golf.

Byggutbildningen han gick på gymnasiet visade sig vara ett bra val, han har varit snickare i alla år och jobbar nu åt Galgberget Bygg i Falun.

Säsongen 23-24 blev den sista för Johan i IBF Falun och jag frågar honom om det bästa minnet från alla år och självklart rankar han SM-gulden högt upp men det starkaste minnet för honom var när laget tog sig till semifinal för första gången. De slog ut AIK på straffar där han räddade den sista straffen så de gick vidare.

När vi kommer in på framtidsplanerna berättar han ”Först och främst ska jag var pappaledig! Sen vet jag inte vad som händer om jag blir innebandypensionär, tränare eller spelar någon match med moderklubben Hofors IBK för att ge tillbaka till dem.”

Nu när Johan ändå slutar ber jag honom avslöja något om laget och han berättar ”Efter våra två första SM-finaler där vi tog guld var det någon i laget som hade flyttat ut sängarna ur några lagkamraters rum. Det upptäcktes på natten efter banketten. Sängarna hade de samlat ihop och gömt i ett av de andra rummen.”

Då var det dags för frågorna från Instagram:

Har det varit kul under dina år i Falun?

Det har varit jätteroligt!

Kommer du att vara kvar i Falun?

Jag kommer att vara bosatt i Falun. Vad jag vet kommer jag inte vara med i laget men vi får se vad som händer i framtiden.

Varför kom du inte till finalen?

För att Pixbo var bättre än oss över sju matcher i år.

**Hur kan man vara så bra i mål? **

Man lägger ner tid på att träna och att ha ett bra försvar framför sig. Jag pratar mycket med försvaret. Det gäller att ha en bra grundfysik med mage och bål och en bra grundkondition för att orka. För mig har fingrarna tagit stryk under alla år som målvakt. Jag har haft tur och knäna har klarat sig bra, det är först nu jag börjat känna av dem.

Var ska du spela sen?

Eventuellt Hofors IBK.

Hur länge har du varit målis?

Jag började som utespelare i ett halvår, så från 9-årsåldern har jag stått i mål.

Har du några bra tips på hur man blir en bra målvakt?

Det är viktigt att ha förebilder för att se hur de jobbar i målet. Jag hade inte någon målvaktsförebild som liten, det fanns ingen i innebandy på den tiden. Jag hade Henrik Larsson i fotboll.

Hur ska man stå när det är straff?

Inför slutspel kollar jag alltid över motståndarnas straffskyttar så man har en liten aning. Sedan försöker jag påverka hur straffläggaren ska lägga straffen. Det är bra att avvakta så länge som möjligt innan man öppnar upp sig. Om det är någon som jag vet brukar skjuta börjar jag lite längre ut för att skära av skottmöjligheterna.

Hur gammal är du?

34 fyller 35 i år.

Ska du till Falun på Summer Camp?

Jag har inte blivit tillfrågad så troligtvis inte.

Hur lång är du?

1,93

Kommer du att vara aktiv något mer i innebandyn?

Jag kommer inte vara aktiv elitspelare.

Hur många liter mjölk/juice drack du på en säsong förr om åren?

Väldigt många liter. Förr om åren så drack jag mycket mjölk eller juice i stället för att dricka vanligt vatten, ramlösa eller dylikt. Jag skulle säga att det var 2 liter juice per match och det är inget jag vill rekommendera till dagens ungdomar.

Vad hände i semifinalen?

Pixbo var bättre än oss.

Vad tycker du om Kalle Bending?

Det lilla jag vet om honom så verkar han vara en person med båda fötterna på jorden. Det är ett bra nyförvärv och jag gillar hans spelstil. Jag känner honom inte men jag tycker att det är bra att han är från Gästrikland.

Du är min idol och har lärt mig nya saker att tänka på i målet.

Tack, kul att du har mig som idol och att jag har lärt dig saker.

Hur länge har du varit målvakt?

26 år

Bästa innebandymålvakten genom tiderna. Tack för allt.

Tack, vad snällt!

Tips till unga målvakter som vill gå långt?

Att ha en förebild som du kan snappa upp lite hur den agerar i målet och ta lärdom av det. Det är bra med flera förebilder för att få in många tips.

Hur bra var du som ungdom?

Jag skulle säga att jag var bra. Jag hade talang.

Är det inte svårt att rädda bollen när den kommer? Du måste ju vara väldigt säker.

Det är jättesvårt, innebandy går så fort. Skotten går i hög hastighet och det gäller att stå på rätt ställe och vara redo.

Bästa handskarna?

Flöjt pro.

Var det här din sista säsong i IBF Falun?

Ja.

Varför ska du sluta?

Jag känner att tiden inte räcker till. Jag har varit i klubben så pass länge och de behöver ha något nytt. Det är en ny fas i mitt liv, jag har en stor familj och det blev jobbigt att vara borta så mycket och åka på många bortamatcher.

Har du varit utespelare, i så fall vilken position?

Jag spelade ute ett halvår när jag 8 år.

Hur gick din resa till SSL till?

Det var när jag började i Falun som jag började i SSL. Innan dess var jag med och tog upp Umeå City till SSL, sedan flyttade jag till Falun.

Var det en jobbig resa till SSL?

Det tycker jag inte, jag har levt på min talang länge. Från att utveckla talang till elit får man lägga mycket kraft och hela min karriär har flutit på uppåt hela tiden.

Hur är det att spela i SSL?

Det är tufft, roligt och påfrestande. Det är den bästa ligan så det är kul!

Förstår Johan hur stor förebild han varit för många av dagens innebandykids?

När man mitt uppe i det så tänker man inte så mycket på det. Nu när jag lagt av så har det kommit fram många barn och då har jag förstått. Det är jättekul när barn vågar komma fram och säga hej.

Hur bra tycker du att du är 1-10?

9 skulle jag säga.

Vilken motståndare har varit grisigast framför målet genom åren?

Det finns så många som har spelat tufft och fult. Den jag tycker varit grisigast är Henrik Stenberg, Storvreta. Han slog mig på fingrarna, kunde ta tag i hjälmen och dra ut gallret och han försökte irritera mig.

Har du något bra tips om man ska börja i ett nytt lag?

Våga ta för dig och vara öppen, våga ta kontakt med spelarna så att du kommer in i laget snabbt.

Varför valde du just nummer 35?

Jag har ingen riktig anledning men troligtvis för att 1 var upptaget så jag fick ta 35 och sen har det bara fortsatt så.

Hur extremt säker kände du dig när Johannes Larsson var inne på planen?

Man visste vad man fick av Johannes. Han tog jobbet och täckte ner mycket skott, han var pålitlig.

Och här kommer Jonas Adrianssons fråga till dig:

Varför var Ciya Hajo och Johannes Larsson tvungna att ställa väskor mitt i hotellrummet när ni bodde ihop?

Jag gick i sömnen och de ville försöka skydda sig själva genom att bygga upp en mur.

Vem skickar du Passningen vidare till?

Simon Cederström

Vad vill du fråga honom?

Är det sant att du fått en bil i huvve?

Det är inte bara en målvakt som slutar i IBF Falun, det är en ikon. Johan har spelat i laget i 16 år och varit en stor del av resan till att bli ett av världens bästa innebandylag. Under mitt samtal med honom börjar minnena komma upp och han säger att han glömt en massa han varit med om men att det börjar komma tillbaka nu. Jag förstår också hans längtan efter att få spendera mer tid med sina allra närmaste. Nu ska han äntligen få ägna sig åt sin familj och jag tar mig friheten att föra talan för alla som följt Johan genom åren, ett stort och varmt TACK för allt och njut av tid med familjen!