Torsdag
21 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match
Tisdag
02 Apr 1 match
Måndag
08 Apr 1 match
Onsdag
10 Apr 1 match
Fredag
12 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Onsdag
17 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 1 match

Passningen Sereina Zwissler

15 mars 2024 20:50

Hon är den stabila backen som går in tufft i närkamperna. Att hon hamnade i just Falun berodde bland annat på en liten matchtröja med ett känt efternamn på ryggen, häng med så får du veta mer om Sereina Zwissler


Sereina föddes 1998 i Schweiz, närmare bestämt i St. Gallen som ligger i den östra delen av landet. Hon, hennes lillasyster och storebror och deras föräldrar bodde ca tjugo minuter utanför staden som ligger drygt 6 mil öster om Zürich.

Det schweiziska skolsystemet påminner om det svenska och efter motsvarigheten till årskurs 9 utbildade sig Sereina till sjuksköterska och blev klar med studierna när hon var arton år gammal. Dock ville hon något mer än så och valde att plugga vidare. ”Jag flyttade till min favoritstad Zürich och läste vidare till fysioterapeut, det tog fyra år. När jag var klar jobbade jag som det på sjukhuset i Zürich i knappt två år. Det tar ungefär 1,5 timme att åka till Zürich ifrån mitt barndomshem och i Schweiz tycker man det är jättelångt, så där man har en liten annan uppfattning om avstånd än här i Sverige” skrattar hon.

Sereina började sin innebandykarriär redan som femåring i laget UHC Waldkirch-St Gallen. Inledningsvis tvingades hon följa med sin storebror på hans träningar eftersom de inte hade någon barnvakt och det slutade med att hon fick vara med laget och träna. Sereina tyckte om sporten men det fanns inget flicklag så hon fortsatte att spela med killarna tills hon var sexton år då hon var tvungen att byta licens till damlaget eftersom reglerna är sådana där. ”Jag saknade att spela med killarna av flera anledningar men vande mig vid att spela med tjejer efterhand.” berättar hon.

Damlaget i UHC Waldkirch-St Gallen spelade i en division som är jämförbar med Allsvenskan och där var Sereina med i en säsong innan hon flyttade till Zürich för sina studier. I och med flytten bytte hon lag och liga till Schweiz motsvarighet till SSL. Laget i Zürich, som heter Kloten-Dietlikon Jetz, är ett av de bästa lagen i Schweiz och Sereina var med och bärgade hem inte mindre än fem guld som schweiziska mästare och fyra guld i den schweiziska cupen under sina sju säsonger i föreningen. Hon hann också med att spela ett U19-VM som renderade i VM-brons. Kloten-Dietlikon Jetz är ett lag med flera nationaliteter och där fanns både tjeckiska, finska och svenska spelare och en av dem var Philippa Blom.

Sereinas jobbtillvaro var vid det här laget stressig och hon ville få till en förändring samtidigt som hon ville spela i SSL, världens bästa liga, och kunna fokusera mer på innebandyn. Hon fick hjälp av en agent som förmedlade en kontakt till IBF Falun. Sereina sökte ett lag med goda förutsättningar och som satsade framåt. ”En till sak som gjorde att jag valde Falun var att när jag var liten fick jag en IBF Faluntröja där det stod Galante på ryggen. Jag har kvar den än.” avslöjar Sereina.

Sereina berättar också att när hon bestämt sig för Falun pratade hon med Philippa Blom och peppade henne att också börja i IBF. Sereina säger att det är en väldigt professionell förening och att hon fått ett jättefint och varmt välkomnande.

När det drar ihop sig till match lägger hon stor vikt vid att vara utvilad och att ha ätit en bra frukost. Hon brukar också se till att ta en promenad med bra musik i öronen för att få frisk luft och pepp.

Utanför innebandyplanen gillar hon att spela golf, gymma, yoga, crossfit och långlöpningar. Yrkesmässigt så har hon bytt inriktning och jobbar just nu med driften på EcodataCenter som ligger i Falun. Hon tycker att det är jättekul och trivs med det.

När det drar ihop sig till semester åker hon gärna till sol och värme för att bada, sola, äta gott och besöka kulturella utflyktsmål. Hon är vegetarian och tycker väldigt mycket om italiensk mat såsom cannelloni, ravioli och pizza.

Hennes närmsta framtidsdrömmar är att få spela SM-final och att få uppleva en klassisk midsommar i Dalarna. När hon är färdig med sin innebandykarriär vill hon gärna arbeta som fysioterapeut i något lag.

Då var det dags för frågorna från Instagram!

Har du nåt tips på klubba? (är forward och skjuter oftast)

Jag skulle säga Oxdog hyperlight med optilightblad, det är en bra klubba. Men kanske ska du hellre fråga en forward som skjuter mycket.

Borde inte du skjuta oftare?

Det är en bra fråga, ibland vore det kanske bättre. Det är bra att skjuta ofta när det är bra läge. Som back är det dock inte den främsta uppgiften att skjuta.

Gefällt es dir in Dalarna? Selbst bin ich eine Dalafrau die bei Bern wohne, Stettlen gut da.

Jag tycker det är jättefint i Dalarna. Det är fin natur och trevligt folk.

Kan du skjuta hårt i krysset?

Ja det kan jag!

Hur började du med innebandy?

Jag var tvungen att följa med min äldre bror till hans träning och tränaren där frågade om jag också ville spela. Jag var bara fem år och mina föräldrar sa att jag måste följa med honom för vi hade ingen barnvakt.

Hur många språk kan du och vilket var svårast att lära sig?

Sex språk: tyska och schweizisk tyska, engelska, svenska, franska och lite italienska. Italienska är svårast.

Vad var ditt mål som liten? Och har du nått det?

Då ville jag spela någon innebandyfinal där man springer in på planen genom eld på båda sidorna och det har jag upplevt. Nya mål har kommit efter det och nu vill jag spela SM-final och vara med i Schweiz landslag på VM.

Hur många utvisningsminuter har du i snitt på en säsong?

10-14 minuter kanske. Bakåt i tiden hade jag fler minuter, det är bättre nu.

Was war die grösste Überrachung für dich in Falun?

Den största överraskningen för mig var att alla människor i föreningen är så otroligt trevliga och snälla. Alla superstjärnor är vanliga, snälla och ödmjuka människor.

Och här är frågan från Tone Einstulen Vad är det bästa med att ha flyttat till Dalarna och Falun?

Det bästa är nog att jag får bo i det klassiska och traditionella Sverige som är den typiska bilden vi har av Sverige i Schweiz. Det och att jag kan fokusera så mycket på innebandy.

Vem skickar du Passningen vidare till?

Clara Forssén.

Och vad är din fråga till henne?

Hur går det med rehaben? Är du trött på fysioterapeuter? Vi saknar dig på träningarna och vi vill höra lite från dig!