Torsdag
21 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match
Tisdag
02 Apr 1 match
Måndag
08 Apr 1 match
Onsdag
10 Apr 1 match
Fredag
12 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Onsdag
17 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 1 match

Passningen: Simon Cederström

22 maj 2024 16:59

Han är tuff, stark och snabb och det är något han utnyttjar när han kör ner huvudet och spelar sitt raka spel mot mål. I höst blir det ett kärt återseende berättar han, men med vem? Häng med så får du veta mer om Simon Cederström!


Simon kommer från grannlandskapet Gästrikland, närmare bestämt i Valbo utanför Gävle. 1995 såg han dagens ljus och växte upp med storebror, storasyster, mamma och pappa. ”Det var mycket spontanidrott när jag var liten. Jag var ofta ute och lekte med kompisar, vi cyklade och spelade fotboll, innebandy och ishockey. Jag var väldigt aktiv som liten.” berättar Simon.

Under grundskolan gick han på Sofiedalskolan och när det var dags för gymnasiet föll valet för Borgarskolan. Där gick han Handel och administration med innebandyinriktning.

Simons innebandykarriär har tagit några olika vändor. Han började spela innebandy när han var 6 år i Valbo AIF och där spelade han i 10 år. När han var 15-16 år värvades han över till Gävle GIK (GGIK) och spelade där under gymnasietiden plus ytterligare en säsong efter den.

Då var året 2015 och IBF Falun hörde av sig till honom och Simon bytte klubb och flyttade till Falun. Han spelade med IBF 3 säsonger sen blev andra saker viktigare än en elitsatsning. Simon längtade hem, det var sjukdom i familjen och han ville trappa ner lite. Dock ville han fortsätta spela innebandy och valde att byta lag till Sätra i division 1. Där spelade flera barndomskamrater och miljön var inte lika krävande som att spela i ett topplag i SSL.

”I Sätra tränade vi 3 gånger i veckan och spelade mest innebandy på träningarna och det var inte så mycket fys. Efter 2 säsonger gick vi upp i Allsvenskan men efterhand slutade mina kompisar och till slut hade vi inget lag kvar. Då hörde GGIK av sig och jag spelade med dem 1 säsong, sedan åkte de ur SSL.” säger Simon.

I februari samma år hörde Rikard Hedlund av sig och ville ha tillbaka Simon till Falun. Vi den här tidpunkten var han sugen på att satsa på högsta divisionen igen. Hans flickvän Jonna bodde i Falun och han kände att helhetsbilden stämde bra med både det privata och innebandyn så Simon tog sitt pick och pack och flyttade tillbaka.

Jag undrar om han tycker det är någon skillnad att spela i laget nu än förra gången och Simon svarar ” En stor del av truppen är densamma som förra vändan. Det är några nya ansikten men 75% är samma som förra gången. Allt är sig likt, träning, tider, dagar osv. Thomas Holmgren och jag spelade tillsammans tidigare så tränaren kände jag också.”

Han säger att han har ju blivit äldre och det är inte lika nytt nu, han var hungrigare då och det var bara innebandy i skallen. Nu är det viktigt att det ska funka med sambon, jobbet och satsningen på sporten.

Utanför innebandylivet fyller Simon tiden tillsammans med Jonna och deras 10 månader gamla hund Ragge. Det är en blandning mellan shetland sheepdog och pomeranian, han visar mig bilder på Ragge och jag kan intyga att han är jättefin!

Simon tycker också om att spela golf och titta på sport.

Han har två arbeten som han pendlar emellan. På förmiddagarna jobbar han 50% åt Scandic hotell i Falun och Borlänge som fastighetsskötare och på eftermiddagarna jobbar han 50% åt en flyttfirma med administrativa uppgifter som säljare. Han trivs med variationen och gillar att ha två jobb att alternera emellan. Jobbet åt flyttfirman kan han dessutom sköta på bussen vid bortamatcher så det fungerar bra med jobb och elitsatsning.

Sommarens semester planerar han att resa till Norge med Jonna för att träffa hennes syster och resa runt lite i landet. Det lär bli en och annan golfrunda där också. När jag frågar honom om hans favoritmat kommer svaret blixtsnabbt: tacos!

Avslutningsvis ber jag honom avslöja en hemlig talang och då uppger han att han är bra på att flytta pianon och kassaskåp!

Då var det dags för frågorna från Instagram:

Vad ska man göra för att bli en bra innebandyspelare?

Träna mycket och vara seriös. Alltid tänka att man ska ge 110% oavsett dagsform. Förbereda sig för träning och match. Jag tycker också att det är viktigt att hålla på med många sporter under uppväxten, att få allsidigheten är viktigt. Jag höll på med flera sporter tills jag var ca 14 år och det har gynnat mig. Det är också viktigt att tycka att det roligt.

Ju längre i karriären man kommer så i slutänden är det de som har tränat mest och har den mentala styrkan som kommer längst. När man är yngre är det mycket talang men sedan kommer målmedvetenheten in och den övervinner talangen och håller i längden.

Vad tycks om Gävle?

Jag gillar Gävle. Jag håller på Brynäs i hockey och Gävle IF i fotboll i superettan.

Varför nr 77?

Ingen anledning egentligen. Jag fick det när jag gick till GGIK, den var över och jag tog den.

Fick du vara med i lag med äldre spelare när du var liten?

Ja, när jag var i 14-årsåldern och var med i Valbo spelade jag med de i min ålder, med de som var ett år äldre och också i a-laget. Jag spelade i tre lag då.

Tror du att ni vinner SM-guld nästa år och vilka tror du att ni möter då i så fall?

Ja det tror jag och jag tror vi möter Storvreta i en drömfinal.

Hur jobbig är er fysträning?

Jobbig så som alla tycker.

Vad tycks om GGIK?

Bra. Jag tycker om det laget.

Hur var det att göra fyra mål mot Pixbo?

Det var roligt och skönt!

Klipp dig!

Jag klippte mig förra veckan.

Varför bytte du till Falun från GGIK?

Hedlund hörde av sig och min sambo bodde i Falun och vi hittade en bra helhetslösning för både innebandy, familjeliv och jobb.

Vad tycker du om Järfälla bele?

Det är ett roligt gäng. Bra killar!

Hur kan du vara så jäkla bra?

Tack så mycket! Jag har tränat mycket och alltid varit seriös och gett 110% i allt jag gjort.

Hur kändes det att gå från Gävle som åkte ner till ett topplag?

Det var kontraster att gå från ett bottenlag till ett topplag. Det är roligt att tävla om medaljer nu.

Hur var det att spela i Gävle?

Det var roligt. Alltid kul i sin hemstad med nära till vänner och familj. Gävle fick en ny arena för några år sedan och det var kul.

Vem i laget skulle du ta med till en öde ö och vem skulle du inte ta med?

Jag skulle ta med August Bergqvist, han är händig och finurlig, en riktig skogsmulle. Jag skulle inte ta med Simon Berg eller Casper Backby, de har tummen mitt i handen.

Är det du som är största brunken i laget?

Jo men det tycker jag att jag är. Någon ska vara det också!

Vilken klubba kör du med?

Oxdog hyperlight med avoxblad.

Hur känns det i truppen med ny tränare och en mängd nya spelare?

Det är ny energi och nytt färskt blod. Det har blivit en nytändning. Vi kommer in i en ny era med föryngring och det är spännande! Vi får se när de nya ansluter till truppen, det ska bli kul! Jag spelade ihop med Bending i GGIK och det ska bli jättekul att spela med honom igen. Det var 8-10 år sedan sist och det blir ett kärt återseende!

Ska du inte komma tillbaka till Gävle?

Man ska aldrig säga aldrig. Gävle är alltid hemma och vi får se vad det blir i framtiden.

Vad är ditt snyggaste mål?

Jag vet inte, svårt att säga något specifikt.

Vad är bäst, Gästrikland eller Dalarna?

Gästrikland.

Och här kommer Johan Rehns fråga till dig:

Är det sant att du fått en bil i huvve?

Nej det är inte sant!

Vem skickar du Passningen vidare till?

Rasmus Enström

Vad vill du fråga honom?

Blir det mer golfrundor i sommar eller blir det mer fysträning?