Lördag
13 Jan 2 matcher
Torsdag
18 Jan 1 match
Lördag
20 Jan 1 match
Söndag
21 Jan 1 match
Lördag
27 Jan 1 match
Onsdag
31 Jan 1 match
Lördag
10 Feb 1 match
Söndag
11 Feb 1 match
Lördag
17 Feb 1 match
Söndag
18 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 2 matcher
Lördag
02 Mar 1 match
Söndag
03 Mar 1 match
Onsdag
06 Mar 1 match
Fredag
08 Mar 1 match
Lördag
09 Mar 1 match
Söndag
10 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match
Söndag
17 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 1 match

Så bygger IBF Falun sitt lag

10 september 2023 13:05

Vi går bakom kulisserna med sportchefen Rickard Hedlund och tränarna Thomas Holmgren och Christian Wagneryd för att avslöja deras metoder för att skapa ett vinnande lag.


Hur går det egentligen till när nya spelare ska in i laget? Vi har pratat med några på herrsidan som är involverade i proceduren och fått några tankar och faktiskt konkreta svar. En del är vaga i sina uttalanden medan andra har mer att säga.

Vi började med att prata med Sportchefen Rickard Hedlund om hur värvningarna går till. Åker man runt och kollar spelare eller går man på rekommendationer till exempel?

"Jag har ca 25 års erfarenhet av innebandyn och har bra koll på de två-tre högsta serierna", säger Rickard. "Jag har även bra koll och kontakter inom Sverige, Norge, Finland och Tjeckien och ett stort kontaktnät efter alla år så jag bygger från det. Jag har också personer jag pratar med ute i Sverige som har bra översyn på vilka som är på uppgång i olika delar av landet." Efter att ha försökt luska lite i vad nya spelare kan kosta att värva fick vi nöja oss med att det faktiskt är konfidentiellt. IBF Falun försöker bygga helhetslösningar för sina spelare eftersom det är viktigt att ha ett liv även utanför planen.

Har då tränarna något att säga till om vid värvningar? "Nej", säger Rickard...eller jo. "Jag sätter ihop pusslet, de förvaltar pusslet och får spelarna att prestera."

När vi hör med tränarna, Thomas Holmgren och Christian Wagneryd, får vi svaret att jo, de blir rådfrågade. Det förs en dialog om spelarna, både gamla och nya. De kan alltid lägga fram förslag på namn, men Hedlund har alltid sista ordet. De nya spelarna tas om hand av laget i första hand. Det blir ett lagansvar att se till att det funkar med spel och taktik. Det finns alltid en grundtanke i IBF Faluns spel, och det vårdas ömt i Falun.

Det här med man-man spel då, det har spekulerats kring att det är framtiden, är det något som Falun kommer fokusera på? Holmgren svarar: "Det sprider sig mer och mer, och det kommer ju definitivt tränas på att möta. Sen om vi kommer spela det den närmsta tiden är jag tveksam till, då vi vill behålla publik på läktaren." Wagneryds tankar är: "När jag började med innebandy runt 95-96 någonstans var det vanligt. Sen fasades det ut och man började mer med zonspel. Nu mixar många, och Storvretas man-man spel är inget nytt, de kopierar det spel Finland haft de senaste 5-6 åren."

Och de som påverkas mest av spelarbyten, visst vill man veta om de kan påverka värvningar? Och hur påverkas de i laget av att spelare tillkommer och försvinner? Vi hörde lite med spelare som varit med ett tag i Falun, Rasmus Enström, Alexander Galante Carlström och Johan Samuelsson.

Alla tre har erfarenheten att det inte ofta eller nästintill aldrig har blivit så stora förändringar så att det påverkat spelet. Johan säger bland annat: "Grundspelet förändras inte så mycket alls, skulle jag vilja påstå. Däremot behöver man kanske skruva på lite detaljer utifrån att den nya spelaren och den gamla kan skilja sig lite i sina spetsegenskaper, mönster osv."

Eftersom det är så få spelare som byts ut, är Rasmus erfarenhet att det då är nog lättare att komma in i laget. "Sen brukar vi vara väldigt bra på att ta hand om spelare. Det är känslan iallafall."

Alexander svarar från en mer personlig nivå. "Är det en spelare som slutar som man har spelat med länge i samma formation så blir det såklart annorlunda. Det är alltid lättare att spela med spelare man har spelat med under en längre tid, man känner igen varandras mönster och det är lättare att ha kemi. Sen beror det alltid på vilka spelare man får in i laget och vilka som försvinner, vissa spelare är svåra att ersätta som tex Adriansson, duktig både defensivt och offensivt, en svår spelare att ersätta rakt av."

Alexander har också några ord att säga om en av de nya spelarna. "Cederström (Simon) som vi har fått in nu bidrar väl med något som truppen kanske inte hade innan. Tung forward som ofta driver rakt på mål, och det hade vi inte riktigt förra året, så det är en ny spetsegenskap i spelet."

När det gäller att kunna påverka värvningar är alla överens. Frågar du Hedlund, har han nog fått in cirka 10 namn från varenda en i laget på tilltänkta nyförvärv med allt från kompisar till absoluta världsspelare osv, men det är han som styr och bestämmer i slutändan. "Han är nog rätt bra på att sålla och filtrera bort olika typer av information", säger Johan.

"Man har nog inte så mycket att säga till om, där är det sportchefen som bestämmer", säger Rasmus. "Men när Falun värvade landslagskaptenen back in the days så blev man ju extra glad, då det är en god vän och en fantastiskt spelare, Johan Samuelsson."

Nu laddas det upp för SSL-start, laget spelar ihop sig och kör just nu Svenska Cupen. Vi hälsar de nya spelarna välkomna till det bästa som finns i innebandy (enligt mig), den Rosa familjen.