Torsdag
21 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match
Tisdag
02 Apr 1 match
Måndag
08 Apr 1 match
Onsdag
10 Apr 1 match
Fredag
12 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Onsdag
17 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 1 match

Passningen: Johan Samuelsson

28 mars 2024 18:20

November 2009 debuterade han i landslaget och inledde en era som skulle generera ett nytt rekord. Det är ett och ett halvt decennium sedan och i höstas slog han rekordet för antal landskamper i svensk innebandy när han spelade sin 150:e landskamp. Men vad har han för hemlig talang som Robin Nilsberth avundas honom? Häng med så får du veta mer om Johan Samuelsson!


Jag får en pratstund med Johan kvällen före den fjärde kvartsfinalen mot Mullsjö och han inger ett lugn och svarar på alla frågor utförligt och med eftertänksamhet. Det som slår mig är hans varma människosyn och hur ödmjukt han ser på sina medspelare och sina egna prestationer. Här sitter en av de största genom tiderna och lyfter hela tiden fram de som gör ett stort arbete i det tysta.

Johan föddes 1988 och växte upp i Sundsvall tillsammans med sin storebror och lillasyster. ”Det var Bullerbykänsla på gatan där jag bodde. Vi var många barn som lekte fritt tillsammans och hade jätteroligt. Det var till och med så att när min familj flyttade så var det 5-6 andra familjer som flyttade efter till samma område så att vi kunde fortsätta umgås.” beskriver han sin barndom.

I sjuårsåldern började han med innebandy i Granlo SK som han benämner som en liten ”kvartersklubb” men som hade ett spelarmaterial av väldigt hög kvalitet skulle det senare visa sig. Laget tog nämligen guld i juniorallsvenskan innan Johan slutade för att plugga vidare efter studenten.

Han flyttade då till Umeå och utbildade sig till grundskollärare för årskurs 1-6. I och med flytten bytte han till Dalen som spelade i SSL. Det blev fyra säsonger med dem under studietiden varav den sista säsongen avslutades med SM-final mot Storvreta där Dalen tog SM-silver.

Vid det här laget hade Granlo SK tagit sig upp till SSL och Johan kände starkt för sin moderklubb så han valde att flytta hem till Sundsvall och spela med dem igen. Fyra säsonger senare var den epoken över då laget åkte ur högsta serien. Johan ville mer med sin innebandykarriär och 2016 flyttade han och sambon Olivia till Schweiz där han skrivit kontrakt med Tigers Langnau. Under de två åren de bodde där hann Johan bli pappa vilket var en av orsakerna till att paret ville hem till Sverige igen. ”Vi kände att vi ville flytta närmare våra familjer och jag var inte klar med min innebandykarriär än. Jag saknade ett SM-guld.” säger Johan.

I mellandagarna det året var de och hälsade på laget och ledarstaben i IBF Falun och på kvällen åt de middag med Enström och Galante. ”Jag hade knutit kontakt med flera av spelarna genom landslaget och det kändes väldigt bra att besöka laget och staden. Det passade oss bra socialt och vi kände att Falun är en lagom stor stad. Det var som att komma till tjugo vänner, vi mottogs med öppna famnen av allihop” berättar han.

Johan började i Falun 2018 och han skulle få vänta ytterligare två säsonger innan han fick höja SM-bucklan och ta sitt första SM-guld 2020.

När jag ber honom berätta om sina styrkor på planen lyfter han fram tvåvägsspelet, rumsuppfattningen och att jobba i det tysta. Han säger att han läser av och förutspår vad som händer.

Han har vigt en stor del av sitt liv till sporten och säger att det är innebandy och familjen som upptar hans fritid. Vid det här laget har första barnet, Colin, hunnit bli 7 år och fått en lillebror, Nico, som nu är 4 år.

Johan jobbar på Hagströmska gymnasiet med innebandyinriktningen där han bland annat håller i träningarna.

Ska du bjuda honom på mat är mitt tips Pitepalt, det är favoriträtten.

När jag ber honom avslöja en hemlig talang berättar han att ”det är min förmåga att somna på två sekunder. Robin Nilsberth har sagt till mig att om det är någon förmåga jag vill ha av dig är det att du kan sova!”

Då var det dags för frågorna från Instagram:

Hur känns det att Enström ska sluta?

Det känns vemodigt, framför allt utifrån att det är en extremt bra kompis som försvinner. Samtidigt är jag glad för hans skull och känner en viss avundsjuka eftersom jag vet vad han kommer att uppleva i Schweiz. Det är kul för hans skull men han lämnar ett tomrum efter sig.

-Favvominne inom innebandyn?

Den frågan är svår då det är svårt att ta fram ett enskilt som slår högst. Första SM-guldet slår högt och VM-gulden har alla sitt eget värde.

Vad tycker du om att jobba på Hagge (Hagströmska gymnasiet)?

Jag trivs extremt bra. Trivs på skolan och med eleverna, arbetsuppgifterna och kollegorna. Jag är på en bra plats. Jag får göra det jag tycker om och förmedla mina kunskaper vidare.

Varför valde du att spela i Falun?

Det var de sociala bitarna och jag ville vinna titlar. Det var också viktigt att det skulle funka för familjen.

Hur hamnar man i SSL?

Det handlar om att träna mycket och att hitta sin nisch. Som det är nu kommer inte alla kunna bli en tekniker som Emil Ruud, ett lag behöver alla spelartyper. Det behövs också sådana som arbetar i det tysta och inte är de som alltid syns i målprotokollet. Alla typer behövs!

Hur gammal är du?

35 år.

Vems skott gör ondast att täcka ner? Du har ju tagit några skottäck genom åren…

Den första jag tänkte på var Kim Hadelund som spelade Mullsjö tidigare. Han och Martin Östholm, tidigare i Pixbo men numer i Schwiez.

Hur ofta tränar du?

Alla dagar utom fredagar. Har vi söndagsmatch är det spelledigt fredag så tränar vi alla andra dagar.

Vilken stad älskar han mest? Sundsvall eller Falun?

Sundsvall.

Vilken av dina kollegor på Hagströmska tar du med dig till en öde ö?

Till att börja med tar jag inte med mig Rikard Hedlund, han är ingen survivaltyp. Eftersom Jonas inte kan bli av med sin bil, så blir det för trångt på en ö. Det får bli Ciya Hajo med hans Gogginsmentalitet som säger att ”allting går och att det är bara att jobba ännu hårdare”. Ciya är given!

Vem är din favoritspelare i IBF förutom dig själv?

Patrik Burman. Han är alltid positiv utåt sett till laget, knyter näven, tar den roll han blir tilldelad och gör allt med bravur om det så är att han ska vara målskytt eller att täcka ner motståndarna! En sann lagspelare som bidrar med mycket till gruppen såväl på planen som i omklädningsrummet!

Kommer du att göra en sista satsning med Granlo?

Jag kommer inte att göra en sista satsning med Granlo, de finns inte längre.

Vill du att dina barn ska bli lika bra som dig när de blir äldre?

Det bryr jag mig inte ett dugg om. Jag tycker det är viktigt att introducera dem för lagidrotter eftersom jag själv har fått så mycket tillbaka från det. Men det är upp till dem att bestämma vad de vill göra.

Klubba?

Oxdog hyperlight

Bästa Granlominne?

Guldet i juniorallsvenskan, att få avsluta med ett guld hela den resan och eran. Det och första året i SSL med fullsatt varje match och att gå till kvartsfinal mot Storvreta.

Bästa målvakt du spelat med?

Per Svedin, utifrån den betydelse han hade för laget. Han var målvakt när vi tog guld i juniorallsvenskan och betydde oerhört mycket för laget.

Vilket är ditt snyggaste mål du gjort?

Ett mål mot AIK första året med Granlo i SSL. Vi låg under sista perioden och vände och vann. Det var då den målrikaste perioden i en och samma match. Jag hade bollen 10-12 meter från mål och lägger en backhand i krysset bakom målvakten Patrik Åman.

Tycker du att det är roligt att ta bilder och skriva autografer? Blir du ofta igenkänd?

Jag tycker det är kul att ge tillbaka till både barn och vuxna. Främst barn. Jag gillar inte att stå i rampljuset men att göra saker för framför allt barn är kul.

Nej, det ska jag inte säga. Här i Falun är det dock en del som känner igen mig.

Vem i laget skulle du ta med till en öde ö?

August Bergqvist, han är lagets friluftsmänniska. Han är duktig på fiske och jakt och han är händig. Han skulle bygga oss en flotte av ett grässtrå!

Vem var din idol som liten?

Dennis Bergkamp i fotboll i Arsenal. I innebandy såg jag upp till Mika Kohonen och Karl Johan Iraeus, honom såg jag upp till både som ledare och spelare.

Vem gör flest mål i slutspelet?

Malte Lundmark.

Är det kul att spela innebandy? Och vill du vinna SSL?

Jag har vigt 30 år av mitt liv för innebandy, så jag tycker det är kul!

Absolut!

Varför vill du ha nummer 2?

Det började som en rolig grej. En annan i Granlo hade det och många tyckte det var fult så han bytte nummer och då tog jag nummer 2, det var en liten hyllning till honom.

Har du samarbete med något innebandymärke?

Oxdog.

Är det ens möjligt att bli mer rutinerad än Johan Samuelsson?

Ja, det är det faktiskt. Fråga Jörgen Karlsson som är materialare i Storvreta och landslaget. Han är mer erfaren än mig och min vapendragare och stöttepelare när jag är med i landslaget.

Och här kommer Emil Johanssons fråga till dig:

Är du smartast i laget?

De som är smarta brukar inte vilja skryta med det så på den här frågan skulle jag vilja säga att jag i alla fall är topp ett i laget.

Vem skickar du Passningen vidare till?

Jonas Adriansson.

Vad är din fråga till honom?

Du som menar att du skulle tillhör sverigeeliten i dart, för en nybörjare som mig: Hur många gram ska jag ha på mina dartpilar och varför?

Johan fick ju sitt SM-guld till slut och det har ökats på med ytterligare två. Dessutom har han 4 VM-guld, 1 Champions cup-guld, 1 svenska cupen-guld, 2 Worldgames-guld och JAS-guldet med Granlo SK. Han har blivit utsedd till årets spelare 1 gång och årets center 1 gång. Lägg därtill 150 landskamper och ett och ett halt decennium i landslaget så tycker jag att det är alla vi andra som ska vara ödmjuka inför denna stora människa och idrottsman som trivs bäst med att jobba i det tysta.