Torsdag
21 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match
Tisdag
02 Apr 1 match
Måndag
08 Apr 1 match
Onsdag
10 Apr 1 match
Fredag
12 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Onsdag
17 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 1 match

Passningen: Rasmus Enström

31 maj 2024 10:36

Formellt sett är han inte med i IBF Falun längre men vi kan ju inte släppa i väg honom till Schweiz utan att han har gjort Passningen. Mycket är redan sagt och skrivet om honom men jag tror att du kommer att få veta något nytt också, vet du till exempel varför han mutade Ciya Hajo med två flaskor sockerdricka? Häng med så får du veta mer om Rasmus Enström!


Rasmus växte upp tillsammans med lillasyster och storebror i stadsdelen Råby i Västerås. Sportintresset var en stor del av vardagen och han var oerhört aktiv under sin uppväxt. ”Jag höll på med många sporter, det var utebandy, fotboll, golf, tennis, pingis, hockey och innebandy. Utebandy började jag med rätt sent och då var jag inte så bra på att åka skridskor så jag testade som målvakt och där fortsatte jag. När jag var femton år fick jag lov att välja mellan fotboll, utebandy och innebandy och valet föll på innebandy” berättar Rasmus.

Han säger också att han anser att det är bra och utvecklande att hålla på med flera idrotter när man växer upp och han vill förmedla till yngre att det kan vara bra att prova flera sporter.

Han började med innebandy redan som 4-åring i Råby BK. När han var fjorton år bytte han klubb till Skälby Sharks, en förening som varit en fin plantskola och fått fram flera spelare bland annat till IBF Falun. I Skälby började framgångarna komma och Rasmus aktiva liv fortsatte i och med att han spelade med flera olika lag i föreningen. Det blev många matcher och det gick bra för honom och laget under juniortiden.

Rasmus karriär och framgångar fortsatte i MIK Västerås och därefter Västerås IB. Med Västerås IB tog karriären fart på riktigt i och med att laget gick upp i Elitserien som var den högsta serien vid den tidpunkten. ”Jag fick spela många matcher, det var ett roligt lag med många riktigt bra spelare” beskriver Rasmus den tiden.

Efter några år hade IBF Falun fått upp ögonen för honom och han blev kontaktad och värvad inför säsongen 2008-2009. Det var alldeles i inledningen av Faluns resa mot att bli ett av världens bästa lag och Rasmus har inte missat ett enda slutspel med föreningen. ”För varje år tog vi ett steg på trappan och 2013 vann vi ju vårt första SM-guld” säger han.

Vi pratar en stund om hans meriter och han säger att av alla guld han vunnit så rankar han de två World games-gulden väldigt högt. ”På World games är det färre spelare med och det innebär att det endast är de allra bästa från alla länder så det är tufft att vinna guld.” förklarar han.

Hans övriga meriter är 7 SM-guld, 4 VM-guld, 1 Svenska cupen-guld, 5 Champions cup-guld, 2 gånger har han utsetts till världens bästa spelare, 1 gång har han valts till årets bästa forward och 1 gång till årets spelare. Han har också vunnit poängligan en gång.

Som för alla andra idrottare på elitnivå så tar träning och matcher väldigt mycket av ens tid. Rasmus är gift med Frida och de har döttrarna Elsie 6 år och Iris 8 år. På sin lediga tid vill han vara med sin familj och han säger att barnens aktiviteter också kräver sitt. Han tycker om att ta en golfrunda, gärna testa nya banor med kompisar men det är svårt att hinna med det.

Han jobbar på Haglöf och Nordkvist med leveransansvar/projektledning. På semestern gillar han att ha det enkelt, en svensk sjö med sol och bad är perfekt. Ska han resa tycker han om att upptäcka saker och han skulle gärna åka med familjen till Disneyland i USA. ”Det skulle vara kul att göra det med barnen” säger han.

På sommaren går grillen varm och det grillas gott kött men annars är han en riktig pastakille. En favorit är pasta med stuvad spenat och bacon. ”Sen är min korv stroganoff vida känd och i världsklass” säger han ödmjukt.

Förra säsongen var den sista i IBF Falun och nu vänta nya äventyr i Alligator Malans i Schweiz. Han kommer att bo på orten som heter Malans och den ligger rätt nära München och Milano så han hoppas kunna gå på stora fotbollsmatcher där. Han ser också fram emot att familjen ska komma ner så att de får åka skidor i alperna. ”Men man får ju vara lite försiktigt så man inte drar på sig någon skada då.” säger han.

Vi kommer in på minnen han bär med sig från sina år i Falun och han säger ”Alla titlar är minnen, de är svåra att rangordna. Första guldet var speciellt för att vi lyckades för första gången. Andra guldet för att det var en sån otrolig match. Vi mötte Storvreta och ledde en bit in i matchen men de hämtade upp och gick förbi oss. Alldeles i slutet kvitterade vi så att det blev förlängning och i den avgjorde vi. Det var onödigt spännande men riktigt bra innebandy.” Han tar också upp minnet av finalen 2015 då han gjorde hattrick.

Medaljen har som bekant en baksida och vi pratar om tuffa minnen också. Rasmus beskriver hur tufft det är att förlora en final och vilket totalt mörker och känsla av avgrund det för med sig. Han nämner särskilt när han var 23 år och tog VM-silver, det tog honom väldigt hårt. Han hade vunnit flera guld innan och det här var första silvret. Nu när han blivit äldre går det bättre att tackla det och han säger ”Man kan inte vinna jämt, det viktiga är att ha kul. Nu har jag också två barn som piggar upp efter en tung förlust”

Jag ber honom att dela med sig av något annorlunda minne med laget och han berättar ”Det var på en försäsongsturnering och vi spelade i en väldigt varm hall. Plötsligt tuppar Johannes Larsson av och ligger avsvimmad på golvet. Då springer materialaren fram med en PET-flaska med kallt vatten och häller hela flaskan rakt i ansiktet på honom! Johannes vaknade till, han hade nog fått värmeslag. Han spelade inget mer den matchen.”

Då var det dags för frågorna från Instagram:

Hur känns det att lämna Falun efter så lång tid?

Det blir konstigt att följa klubben i mitt hjärta på avstånd och det kommer att kännas konstigt när säsongen börjar men jag har bearbetat att det var sista säsongen så på det sättet är det fine.

What´s it like being the GOAT?

Det är kul att du tycker det! Det är väl eget tycke och smak men kul att just du tycker det!

Hur länge har du spelat innebandy?

30 år.

Varför har du strumporna så högt? Vad gjorde att du hade dem så lågt typ 2 matcher i år?

Vilken koll du har! Jag började ha strumporna högt när jag blev back, det kändes skönare. Jag hade korta i slutspelet när jag skulle spela forward för så hade jag när jag var forward. Jag ville ha forwardsstuk rakt av.

Varför har du just nummer 7?

Jag har alltid gillat nr 7. Jag håller på Manchester United och David Beckham spelade där och hade nummer 7. När jag började i Falun hade Ciya Hajo det numret och jag ville ha det. Jag fick det mot två flaskor sockerdricka så jag får tacka Ciya.

Mest udda dokumentären du sett på SVT Play?

Jag vet inte, jag har sett många dåliga och udda.

Hur har ditt innebandyliv varit?

Jag har fått leva ut min dröm och jag är väldigt tacksam för det. Jag har spelat i proffsiga och seriösa klubbar och fått vara med att ta många titlar och jag är tacksam för det.

Hur tror du det går nästa säsong?

Falun vinner guld. Mitt mål är att försöka bli schweizisk mästare.

Hej Rasmus, du är min idol och vad har du för tips för att få bra skott?

Att nöta mycket. Är du lite bättre på något skott så nöt på det ännu mer. Det är bättre att vara riktigt bra på något skott än medium på alla. De flesta spelare är riktigt bra på ett visst skott så öva mycket på ditt favoritskott.

When will you be coming to Switzerland?

I augusti.

Why did you change to Malans?

Det var sista chansen att prova på ett schweiziskt äventyr. Det passade bra med allt runt omkring som jobb och familj. Jag kände själv att jag skulle må bra av en ny utmaning även om det har varit otroliga år i Falun.

Enligt mig är du världens bästa back!

Kul att du tycker det!

Vad kommer du sakna mest i Falun?

Det är alla runt omkring. Grabbarna i laget, särskilt de som man spelat längst med. Jag tror dock att man vänjer sig rätt snart. Jag har många fina minnen med mig och nu känns det skönt på ett sätt men också tråkigt på ett sätt.

Vem är lagets största brunk?

Simon Berg eller Emil Kalentun.

Saknar du vässan (=Västerås)?

Nej. Jag har familj och släkt där och besöker det lite titt som tätt men de är inget jag saknar.

Kan jag få din klubba?

Fråga när du är i Schweiz!

Är du kvar fortfarande?

Ja, ett tag till.

Hur många fyspass blir det på en vecka?

Jag tränar fys 5 gånger i veckan. Efter säsongen var det inte så många pass, då fick jag vila lite men under försäsongen är det fem pass i veckan.

Hur många år tog det för dig att nå din dröm?

Som liten drömde om att bli bra på något och jag ville jag bli fotbollsproffs. Den drömmen utvecklades till att jag ville bli bäst på innebandy. 2013 infriades målen i och med att jag vunnit både VM- och SM-guld. Det var i samband med det som min karriär tog riktig fart och vi i laget presterade riktigt bra innebandy. Det var under den perioden som jag också blev vald till världens bästa spelare.

Får du lägenhet och sånt från klubben i Schweiz?

Jag har fixat ett boende.

Vad menade du egentligen med ”full pung”?

Det kommer från vår förbundskapten Thomas Brottman, han tränade Falun tidigare och han sa så när man skulle köra för fullt och ge järnet!

Hur får man bra självförtroende när det är många som kollar? Har du haft press på dig i vissa matcher?

Det är klart att jag har känt av press och det gäller att hantera den och tycka om den. Jag har alltid gillat den pressen och att det är positivt att känna att man ska prestera för både lagkamrater och publik. Jag har varit riktigt nervös på stora matcher men det släpper när spelet börjar.

Vid vilken ålder kände du att du ville börja med innebandy Rasmus?

Jag hakade på brorsan när jag var liten och det sa ”klick” direkt med sporten.

Hur kommer man till IBF Falun?

Det gäller att sportchefen vill värva dig. Du måste ha presterat bra innan. Det gäller att träna på och ha kul och till slut kanske Falun ringer.

Fick du spela med äldre lag när du var liten?

Ja det fick jag, jag har spelat med ett år äldre spelare under hela uppväxten.

Tänkte du avsluta karriären i Schweiz eller finns det en chans att du vill köra en sista säsong i Falun?

Man ska aldrig säga aldrig men tanken är att jag ska gör en eller två säsonger i Schweiz.

Vad ser du mest framemot med Schweiz?

Det blir en ny utmaning och att ännu mer få lära ut till yngre spelare. Det är flera yngre spelare i Alligator så jag kommer att få en stor roll som lagpappa. Jag kommer också att få en stor roll att leda laget till högre placeringar. Jag spelar för att vinna.

Är det någon speciell junior som var något lite extra på 9camp7?

Ingen speciell det är många duktiga. Det är en sjukt rolig vecka.

Vi kommer sakna dig på plats på jobbet, men vi kommer och hälsar på!

Jag kommer sakna er också! Ni är välkomna!

När kommer du hem?

Efter säsongen.

Varför kör du med Salming? Har du testat något annat märke?

Det blir annat märke nästa säsong.

Klubba?

Det är oklart just nu, jag har inte bestämt riktigt än.

Hemklubb?

Råby BK.

Hur har du fått sån bra klubbföring?

Jag gillade att dribbla mycket när jag var yngre och det har hängt i sedan dess. Jag spelade mycket utomhus med min brorsa och kompisar, jag har fått mycket från spontanidrotten.

Ska det bli kul att flytta?

Jag ser framemot det här äventyret.

Gillar du fotboll, i så fall vilket lag?

Manchester United.

Och här är Simon Cederströms fråga till dig:

Blir det mer golfrundor i sommar eller blir det mer fysträning?

Sjukt nog har det blivit mer fys än golf. Vi kanske får ändra på det så jag får se till att det blir en golfrunda med Simon.

Vem skickar du Passningen vidare till?

Emil Nilsen

Vad vill du fråga honom?

Är det sant att du trodde vindkraftverk var flygplan när du var liten?

Det märks att Rasmus är redo för nya äventyr. Hans år i IBF Falun har kantats av stora framgångar och han säger många gånger att han är otroligt tacksam för allt han fått uppleva med laget. Men var sak har sin tid och Rasmus har en sportslig dröm kvar att förverkliga, den att få vara proffs i Schweiz. Jag är en av dem som följt Rasmus från sidan och jag kan för min inre syn frammana bilder av hans otroliga teknik, jag minns till exempel hur han tar emot bollen i knähöjd och i samma rörelse tar ned den och lägger en målgivande passning, blixtsnabbt. Vi är många som är tacksamma och glada över att ha berikats av hans fantastiska spel och jag talar för oss alla när jag säger TACK för allt! Vi önskar dig stort lycka till i Schweiz!