KAL

Falun bärgade sjunde SM-guldet!

23 april 2022 17:14
SSL-FINAL

Falun är svenska mästare för tredje året i följd och för sjunde gången totalt. Dalalaget vann en rafflande SSL-final mot Kalmarsund med 5-4.

Falun är först till sju SM-guld.

Dalalaget vann en dramatisk SSL-final mot Kalmarsund med 5-4 inför 11 780 åskådare i Avicii Arena.

– Det är det här man vill uppleva med familj och fans, det var en enorm glädje efter slutsignalen, säger Johan Samuelsson.

Kalmarsund öppnade målskyttet när Jesper Lindström sopade in 1-0 efter en dryg kvart.

Därefter klev rutinerade Alexander Galante Carlström in handlingen. Storskytten 1-1-kvitterade i första periodens slutminut och dunkade sedan in 2-1 knappt två minuter in i mittakten.

Ett Kalmarsund-misstag bäddade för Omar Aldeebs 3-1 och efter en missad straff av Alexander Galante Carlström så kunde Malte Lundmark utöka till 4-1 i powerplay.

NERVIGT PÅ SLUTET

Kalmarsund kom dock tillbaka. Kim Nilsson 2-4-reducerade med bara 54 sekunder kvar av andra perioden och knappa två minuter in i slutperioden så skickade Tim Andersson Carlsson in 3-4 i powerplay.

Med fyra minuter kvar svarade Emil Ruud för ett fantastiskt konstnummer. Falun-forwarden bröt in från kanten, drog klubban mellan benen och sprätte vackert in en 5-3-boll.

Andrum för Falun?

Inte länge.

Strax därefter så svarade Kalmarsund igen när Filip Langer matade in 4-5. Småläninngarna tog ut målvakten i slutet och skapade tryck, men fick ingen utdelning.

FÖRST TILL SJU GULD

– Jag tycker att vi är bättre och tyngre sett över hela matchen, men vi blir lite passiva i tredje perioden och bjuder in dem lite. Över 60 minuter så vinner vi ändå rättvist, säger Samuelsson.

Noterbart är att bara två lag vunnit SM-guld de tretton senaste åren: Falun (sju guld) och Storvreta (sex guld). Falun har lagt beslag på de tre senaste titlarna.

– Det är klart att det kommer klubbar som vill peta ner Falun från tronen men jag tycker vi har varit smarta i föreningen med ett generationsskifte som varit igång ganska länge. Det finns en bra blandning av yngre och äldre, säger Samuelsson.

– Det känns som att vi kommer fortsätta vara med i toppen.

IBF Falun - FBC Kalmarsund 5-4 (1-1, 3-1, 1-2)

Mål Falun: Alexander Galante Carlström 2, Omar Aldeeb, Malte Lundmark, Emil Ruud

Mål Kalmarsund: Jesper Lindström, Kim Nilsson, Tim Andersson Carlsson, Filip Langer