Torsdag
21 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match
Tisdag
02 Apr 1 match
Måndag
08 Apr 1 match
Onsdag
10 Apr 1 match
Fredag
12 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Onsdag
17 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 1 match

Victor Wettergrens SSL och revanschlusten mot Storvreta

24 januari 2020 17:39
Inför Storvreta borta

Från Allsvenskan till i SSL. Det blev ett kliv upp i finrummet för snipern från RIG Umeå, Victor Wettergren. Nu har han etablerat sig i IBF Faluns line up. Vi plockade honom för att ta reda på hur hans resa i SSL känts än så länge och hur han ser på den kommande matchen mot Storvreta. Han hade detta att säga.


Hur har den här säsongen känts än så länge?
-Starten har varit bra om man tar starten redan bak till Prag (Czech open) så känns det gött. Det har blivit bättre och bättre. Tycker att alla våra femmor börjar spela ihop sig vi känns starka och breda inför kommande uppgifter.

Var det lite prova-på-känsla och känna av vattnet där i Prag?
-Precis! Få träffa laget lite på riktigt så där. Det blir ju en annan grej när man åker iväg med alla till ett annat land och börjar snacka med varandra på riktigt och spela lite innebandy. Det var en skön start för egen del iallafall. Att få den pushen in i laget.

Blev det lite teambuilding då?
-Ja precis och det tyckte jag var väldigt skönt iallafall, hela den resan.

Var det mycket press att komma in i ett topplag som Falun?
-Nej jag försökte väl mest fokusera på mitt. Klart man känner av att man vill prestera och så, men det är tankar som man får någonstans beta bort. Det är trots allt första gången, allting är nytt. Så det var mycket jobba med sig själv och den typen av frågor. Jag tyckte att miljön var väldigt avslappnad och man kände sig inbjuden så det var inga konstigheter. En familjär miljö!

Var det något specifikt du tänkte på när du sa att du ville jobba på dig själv?
-Det viktigaste som jag tyckte, var att komma in i försvarsspelet och sådant. I offensiven så tycker jag ändå att jag har mycket att komma med. Men att veta det defensiva spelet och alla spelsystem som de (Falun) har. Det var väl det som var mitt mål direkt, att steppa upp det. För det visste jag skulle behövas till säsongen och det tycker jag har gått bra.

Har SSL och IBF Falun varit som du väntat dig eller blev det en chock när du klev upp?
-Nej, jag hade ju förväntningar redan innan att det skulle bli väldigt tufft. Så det matchade väl mina förväntningar. De skott som gick in i allsvenskan, tidigare säsongen gick inte in i SSL, man måste jobba hårdare över hela banan. Absolut har det blivit svårare att göra poäng och så där men jag tycker jag har gjort bra matcher och laget har framför allt gjort väldigt bra matcher många gånger. Det har varit någon dipp men det är en förlust och en oavgjord som avgjordes i sudden. Så det är inte så farligt på det viset.

Är det svårt att inte låta det gå till huvudet med en sådan ledning som ni har i tabellen?
-Jag tror inte man ska tänka så mycket på det där. Det är så klar otroligt viktigt att vinna serien. Det har ju med självförtroende och alla de delarna att göra. Men det är bara att ta match för match, se till så vi vinner dem. Det är vissa matcher när vi inte fått det att stämma, då kommer de äldre in i omklädningsrummet och säger “det spelar ingen roll hur det ser ut, så bara vi vinner matchen.”. Så man märker ju att det är många vinnarskallar i laget och det enda som räknas det är tre poäng i slutändan. Sedan spelar det ingen roll hur det ser ut. Så det blir att beta av match för match och så får man se hur det ser ut i slutändan.

Hur lång tid tog det för att hitta din “egna” plats i laget?
-Ja, det tycker jag absolut. Man är ju ny för säsongen, man har sin lilla plats i omklädningsrummet om man säger så. Sedan allt på planen med roll och allt tycker jag att jag hittat rätt i hyfsat snabbt iallafall. Sedan har jag ju bara pyst på efter det. Det är fram till slutspelet som man ska vara bäst eller i sin toppform. Så det är bara att fortsätta jobba mot det och försöka pricka rätt till slutspelet.

Skönt att du har den känslan med dig, det är inte alla i din sits som skulle känna så.
-Ja det får man väl ändå säga, jag tycker att allt har flutit på bra. Det är så klart det inte rullar in alla gånger, när man ramlar in som utpräglad poänggörare då är det klart det tar på självförtroendet. Men jag tycker ändå att de matcher som jag inte rullat på så har jag ändå gjort bra matcher och våran femma har gjort bra insatser. Det har inte varit dåligt på något vis. Det tycker jag har varit väldigt skönt.

Finns det något personligt mål (som inte innefattar SM-guldet) för den här säsongen?
-Jag har faktiskt inte funderat så mycket på specifika mål inför säsongen. Jag hade det tidigare säsong. Att inte gå poänglös i någon match och att komma upp i en viss poäng så där. Men den här säsongen har det varit mycket för mycket annat för att tänka på det. Allt med flytt, nytt lag, nya kompisar, nya lagkamrater. Alltihop. Så jag har inte riktigt satt något mål så där, mer än att behärska SSL-spelet så snabbt som möjligt och framförallt behärska Faluns defensiva spel och sedan växa in i offensiven mer och mer. Och sedan så klart, göra så mycket poäng som möjligt, det är ju trots allt en bidragande faktor till varför jag blev värvad hit. Det har man ju alltid i bakhuvudet, det är inget konstigt med det. Man vill ju alltid göra mer poäng. Har man gjort två mål så vill man göra tre, har man gjort tre så vill man göra fyra. Det är den inställningen man har. Det är det som är nyckeln också, att man är hungrig på att göra mer.

Vad är du mest stolt över i ditt eget spel under den här säsongen?
-Höllvikensmatchen (19/10) och matchen mot Dalen (11/1). De två matcherna tycker jag var bra matcher från femman och personligt, absolut! Jag hittade ett bra flow. Man märker de matcherna när det bara tuggar på, “det är min dag”. Sedan gäller det ju som sagt, när det inte är ens dag att göra de poängen och vara den lagspelare som kan bidra på annat vis om det inte riktigt är ens dag.

Emil Lilja höll fram dig efter matchen mot Dalen, sa att du satte lite spiken i kistan mot dem.
-Precis! Det var ju lite så i den matchen iallafall. Så det är bara att hålla i det, sedan väntar en svår match den 25:e mot Storvreta som ska bli väldigt rolig. Lite revansch där på bortaplan, det blir det från vår tidigare torsk i sudden där.
Blev det lite chockartat att möta de svenska mästarna i den första matchen i serien?
-Ja precis, det var en ny upplevelse för mig. Man har ju suttit på läktaren nästan alla matcher de spelat. Så jag var nervös den matchen iallafall. Jag brukar inte bli så nervös men den matchen var det lite nerver, man kände det i benen och sådant där. Det blev inte samma flow som den där “det är min dag-”känslan. All de äldre, de har ju den rutinen att det påverkar inte dem längre men som ny så känner man av det, man är ju mänsklig trots allt.

I RIG Umeå så var Victor radarpartner med barndomskompisen Hampus Ahrén. Sedan när klivet upp i SSL kom så visade det sig att Hampus och Victor skulle gå, inte bara till olika lag utan till de två största rivalerna i hela SSL. När Victor gick till IBF Falun så gick Hampus till Storvreta IBK där han etablerat sig som center.

Hur gick tankarna när du fick veta att din f.d radarpartner Hampus Ahrén gick till Storvreta och du till Falun?
-Vi valde rätt tidigt att inte marknadsföra oss tillsammans. Sedan blev ju han klar före mig och då visste jag ju att vi inte skulle spela tillsammans nästa säsong. Det skulle bli en ny utmaning, absolut. Vi hade en bra kemi där. Svårt att säga något om det, känslan var väl att det skulle bli något nytt och en nytändning och det tycker jag att jag har fått här i Falun. Har fått jobba mycket med saker i mitt spel också som jag fått lite gratis av Hampus tidigare. Det var väl för att vi spelat tillsammans så pass länge och vet vart vi har varandra. Jag och Hallén har ju spelat mest tillsammans under den här säsongen och det ändå bara några månader jämfört med de elva, tolv åren som jag och Hampus spelade. Det är ändå en omställning men jag tycker det funkar bra, man får jobba mycket med sig själv.

Det låter lite på dig som att du tycker det var en nyttig omställning ändå?
-Absolut, den är ju utvecklande!

Känns det motigt att möta sin före detta radarpartner?
-Nej, jag tror båda tycker det är roligt och att få möta varandra, det blir bara en extra krydda i matchen.

Blir det någon form av inbördes tävling mellan er?
-Nej, det blir det inte, inte som jag tänker på så mycket iallafall. Försöker hålla honom bakom mig i poängligan bara.
Håller ni kontakten?
-Jadå, allihopa, alla vi tidigare RIG:are håller bra kontakt. Det har varit lite ekorrhjulsmånader nu så det har inte funnits så mycket tid att ringa runt och så där men man försöker prata i telefon och så med alla och hålla kontakten via sociala medier. Efter matcher och så.

Diskuterar ni matcherna något med varandra i efterhand?
-Nej inte varandra så där. Det kan var om man mött varandras lag, man kan höras vid på telefonen så det är väl mest diskutera lite sådana där frågor, utanför planen.

Nu 25/1 så väntar det tredje och sista inbördes mötet mellan IBF Falun och Storvreta IBK där Falun gästar uppsalalaget i IFU arena. En match som Victor välkomnar med stort engagemang. Det blir en chans till revansch då första mötet mellan lagen i säsongen resulterade i förlust för Falun i sudden när man gästade Storvreta senast.

Hur ser du på Faluns form jämfört med Storvretas?
-Jag tycker vi ligger ett steg före dem, vi har stark bredd och starka spetsspelare men Storvreta är ju ett väldigt bar lag också. Det har ju framförallt sin spets, skulle jag säga. När deras spetsspelare sätter fart och har sina bra dagar, det är då de är som farligast men de har inte samma bredd skulle jag säga. Så det är det vi vinner på, sedan har våra spetsspelare sina bra dagar så vinner vi matcher mot dem.

Förra säsongen så gick jargongen att det var Falun som saknade bredd medan Storvreta hade mer av den varan, har det ändrats så pass mycket tycker du?
-Jag tycker vi har både spets och bredd nu sedan har vi en fin kombination mellan de två som jag inte tycker Storvreta har. Men när Rudd, Sjögren och de där spelar så gör de ju sina poäng. Då gäller det att vi ska göra flera än dem. Så det gäller att stoppa dem vilket jag tycker vi gör på våran bredd och spets.

Vad är det man ska akta sig för när man möter Storvreta?
-Det är deras kontringar och det är ju det vi snackar om också. De är bra på att lösa knutarna och få sina tre mot tvåor. När vi håller på och ska pressa i deras defensiva zon så är de bra på att få iväg bollen snabbt och skapa lägen från ingenting. Där går det väldigt fort för dem, det måste man ge dem. Sedan har de ju spetsspelarna som man får se upp för.

Är det vändningarna som blir en huvudpelare i deras spel alltså?
-Ja, de får man se upp för.

Vad är det man ska göra för att få hål på dem?
-Få dem att få räknefel och sedan komma förbi första täck. Det blir ju mycket klyschor, gäller att ha fart på bollen och så där.

Så det gäller att göra det till en grisig match låter det som?
-Ja, det ska ju vara grisiga matcher mot dem, det tror jag vi tjänar på, vi har många bra spelare på det. Komma innanför huvudet på dem lite. Sedan så, bara vi är det styrande laget, det är vi bra på och att vi inte tappar bollen i fel lägen också för där är de bra. Kan vi hålla kvalitén uppe i alla passningar och så och får alla avslut framför allt så kommer de inte få mycket. Kontrollera matchbilden.

Tror du tränarbytet påverkat deras spel något?
-Det är klart som lag kan jag tänka mig att man vill ju ha en tyngdpunkt och den punkten är ju tränaren då som ska leda hela laget. Tränaren samt kaptener. Det är klart att det kan ha en effekt på laget men jag har svårt i att uttala mig om det har påverkat dem i spelet.

Hur kommer den sista matchen i serien mellan Storvreta och Falun sluta? Hur kommer slutresultatet se ut? -Jag tror det kommer bli 7-4 till slut till oss. Det kommer bli lite mål den matchen tror jag absolut.

En “crowd pleaser” med andra ord?
-Precis, jag hoppas på det!

Något du vill tillägga inför den matchen?
-Inget mer än att jag är jäkligt taggad! Hoppas det blir en publikfest och crowd pleaser som vi var inne på.